Emelkedett a lakóingatlan-értékesítések száma az Egyesült Államokban februárban

Gazdaság, 2019.03.22

Erősen, a vártnál nagyobb mértékben emelkedett a használt lakóingatlanok értékesítésének száma az Egyesült Államokban februárban.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) pénteken közölte, hogy havi összehasonlításban 11,8 százalékkal nőtt a használt lakóingatlanok - családi házak, iker- és sorházak, társasházi és szövetkezeti lakások - eladásának száma a januárban mért 1,4 százalékos csökkenés után. Tavaly februárhoz képest azonban 1,8 százalékkal csökkent a gazdát cserélő ingatlanok száma.

Az eladások februári ütemével számolva a teljes évben 5,51 millió lakóingatlant értékesítenének.

Elemzők 2,2 százalékos emelkedést, évesítve 5,10 milliós számot vártak az év második hónapjáról.

Februárban a használt lakóingatlanok átlagára 288 200 dollár volt, 2,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A mediánár 3,6 százalékkal 249 ezer 500 dollárra ugrott.

Az eladások februári üteme mellett 3,5 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt ingatlant, amelyek száma 3,2 százalékkal 1 millióra 630 ezerre nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Egészséges egyensúlyt azonban hat-hét hónap jelentene.

Az amerikai piacon a használt lakóingatlanok adásvétele teszi ki a teljes forgalom nagyjából 90 százalékát.

Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza az adatokat kommentálva rámutatott, hogy az alacsonyabb jelzáloghitel-kamatoknak, a nagyobb kínálatnak, a bérek emelkedésének és a fogyasztói bizalom erősödésének kombinációja hajtotta fel a vásárlások számát.

Az amerikai jelzálogkölcsönzést finanszírozó országos intézmény, a Freddie Mac közölte, hogy a 30 éves lejáratú fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata 4,37 százalékra csökkent februárban az előző havi 4,46 százalékról. A tavalyi év egészét tekintve 4,54 százalékra rúgott az átlagkamatszint.

A februári forgalomból 32 százalékot tett ki az első lakóingatlant vásárlók aránya. Januárban és tavaly februárban egyaránt 29 százalékon, 2018 egészében pedig 33 százalékon állt ez az arány.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!