Emelkedett a megkezdett lakóingatlan-építések száma az Egyesült Államokban novemberben

Gazdaság, 2019.12.17

A vártnál nagyobb mértékben emelkedett a megkezdett lakóingatlan-építések száma novemberben az Egyesült Államokban, a kiadott építési engedélyek száma pedig 12,5 éves csúcsra nőtt, jelezve, hogy az alacsonyabb jelzáloghitel-kamatok élénkítik az ingatlapiacot és támogatják a szélesebb gazdaságot.

A kereskedelmi minisztérium kedden közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint novemberben éves szintre vetítve 1 millió 365 ezer lakóingatlan építését kezdték el, ami októberhez képest 3,2 százalékos, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig 13,6 százalékos emelkedést jelent.

Elemzők arra számítottak, hogy az októberi 1 millió 323 ezer után 1 millió 345 ezerre emelkedik a megkezdett lakóingatlan-építések évesített száma novemberben.

A piac legnagyobb szegmensét jelentő családi házakból novemberben éves szintre kivetítve 938 ezer ház építését kezdték el, ami 2,4 százalékkal több az előző hónapban mért 916 ezernél.

A kiadott építési engedélyek száma éves szintre vetítve 1 millió 482 ezerre nőtt az októberi 1 millió 461 ezerről, havi szinten 1,4 százalékkal, éves összevetésben pedig 11,1 százalékkal nőtt. Elemzők havi szinten 2,9 százalékos emelkedést vártak az októberi 5 százalékos növekedés után.

A befejezett lakóingatlan-építések száma éves szintre kivetítve 1 millió 188 ezer volt, 6 százalékkal kisebb az októberi 1 millió 272 ezres értéknél, de 7,3 százalékkal haladja meg a tavaly novemberi 1 millió 107 ezret. Családi házakból évesítve 883 ezer építését fejezték be, ez 3,6 százalékkal alacsonyabb az októberi 916 ezres számnál.

Az ingatlanpiac fellendülésnek indult, miután a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve idén háromszor is kamatot csökkentett, aminek köszönhetően lefordultak több éves csúcsukról a jelzáloghitelkamatok. Egy hétfőn közölt felmérés eredményei szerint a lakásépítők körében több mint húszéves csúcsra emelkedett a bizalom. Ezzel együtt a lendületet visszafogja a megfelelő telkek és a munkaerő hiánya.

Az amerikai jelzálogkölcsönzést finanszírozó országos intézmény, a Freddie Mac statisztikája szerint december második hetében a 30 éves lejáratú fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata 3,73 százalékon állt. Egy évvel ezelőtt 4,63 százalékon állt ez a kamat. A tizenöt éves jelzáloghitelek hitelek átlagos kamata december második hetében 3,19 százalékra, egy éve pedig 4,07 százalékra rúgott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!