Emelkedett a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2019.03.14

Emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint hatezerrel, 229 ezerre nőtt az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a március 9-én záródott héten. Elemzők 225 ezres számot vártak.

A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők, és már a 208. egymást követő héten áll 300 ezer alatt ez a szám.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag viszont 2500-zal 223 ezer 750-re esett. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 18 ezerrel, 1 millió 776 ezerre kúszott fel a március 2-án zárult héten. Már a 98. egymást követő héten állt kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét. Elemzők 1 millió 775 ezres adatra számítottak.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag kereken ezerrel, 1 millió 766 ezer 250-re csökkent. Ez a szám 95. hete volt kétmillió alatt.

Az amerikai munkaerőpiac a teljes foglalkoztatottság körüli szinten mozog. Februárban 20 ezerrel bővült a foglalkoztatás a nem mezőgazdasági ágazatokban az Egyesült Államokban, a januárban mért kivételesen magas, 311 ezres növekedés után. A munkanélküliségi ráta a januári 4,0 százalékról 3,8 százalékra csökkent februárban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!