Emelkedett a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2020.02.27

Emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 8 ezerrel, 219 ezerre nőtt a február 22-én zárult héten. Elemzők 212 ezres értéket vártak.

Már közel öt éve, 2015 márciusa óta áll 300 ezer alatt ez a szám. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag ötszázzal, 209 ezer 750-re kúszott fel. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma viszont 9 ezerrel, 1 millió 724 ezerre süllyedt a február 15-ével végződött héten, ami azonban így is meghaladja az elemzők által várt 1 millió 715 ezret. Közel három éve, 2017 április eleje óta áll kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 5250-nel, 1 millió 729 ezer 250-re nőtt. Ez a szám is közel három éve áll kétmillió alatt.

A feszes munkaerőpiac támogatja a rekordhosszú, immár több mint 11. éve tartó gazdasági expanziót.

Az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet adatai szerint a decemberi 199 ezer után januárban 291 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma az amerikai magánszektorban. A nem mezőgazdasági ágazatokban 225 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. A munkanélküliségi ráta a decemberi 3,5 százalékról 3,6 százalékra nőtt januárban.

Ahhoz, hogy a munkaerőpiac lépést tudjon tartani a munkaképes korú lakosság növekedésével, havi százezer új állásra van szükség az Egyesült Államokban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!