Emelkedett a tartós javak rendelésállománya márciusban az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2019.04.25

A vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt az amerikai feldolgozóiparban a tartós javakra leadott megrendelések értéke márciusban az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete által csütörtökön közzétett jelentés tanúsága szerint.

Márciusban az előző havihoz képest 6,8 milliárd dollárral, az utóbbi nyolc hónap legerősebb ütemével, 2,7 százalékkal, 258,5 milliárd dollárra emelkedtek a tartós javak iránti megrendelések. Elemzők csak 0,8 százalékos emelkedésre számítottak.

Az előző hónapban, februárban csökkent a rendelésállomány, de a statisztikai intézet a visszaesés mértékét 1,6 százalékról 1,1 százalékra javította.

A márciusi emelkedés alapvetően arra vezethető vissza, hogy a polgári légiközlekedésben használt repülőgépekre leadott rendelésállomány - amely rendkívül változékony adat - 31,2 százalékkal emelkedett, míg februárban 25,4 százalékkal csökkent.

Hadiipari megrendelések nélkül 2,3 százalékkal nőtt a tartós javak rendelésállománya, míg februárban 1,7 százalékkal csökkent.

Az üzleti beruházások fokmérőjének tekintett kategóriában, a repülőgépek nélkül számított tőkejavak rendelései 1,3 százalékkal nőttek márciusban, ami a tavaly júliusban mért 1,5 százalék óta a legjobb adat. Elemzők a februárival megegyező ütemre, 0,1 százalékos emelkedésre számítottak.

Elemzők azt remélik, hogy a feldolgozóipar, amely megszenvedte a kereskedelmi feszültségeket és a világgazdasági növekedés lassulását, a következő hónapokban új erőre kap, és támogatni fogja az amerikai gazdaságot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!