Emelkedett a tartós javak rendelésállománya szeptemberben az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2018.10.25

Erősen lassuló ütemben, de emelkedett az amerikai feldolgozóiparban a tartós javakra leadott megrendelések értéke szeptemberben az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete által csütörtökön közzétett jelentés tanúsága szerint.

Szeptemberben a feldolgozóiparban az előző havihoz képest 2,0 milliárd dollárral, 0,8 százalékkal 262,1 milliárd dollárra nőttek a tartós javak iránti megrendelések.

A statisztikai intézet a megrendelések előző havi, augusztusi növekedésének ütemét 4,5 százalékról 4,6 százalékra javította.

Elemzők a megrendelések állományának 0,9 százalékos csökkenésére számítottak szeptemberről.

A szeptemberi lassulás alapvetően arra vezethető vissza, hogy a repülőgépekre leadott rendelésállomány - amely rendkívül változékony adat - 17,5 százalékkal csökkent, míg augusztusban 63,7 százalékkal emelkedett.

Hadiipari megrendelések nélkül 0,6 százalékkal csökkent a tartós javak rendelésállománya, míg augusztusban még 2,5 százalékkal növekedett.

Az üzleti beruházások fokmérőjének tekintett kategóriában, a közlekedési eszközök nélkül számított tartós javak rendelései 0,1 százalékkal nőttek, de elemzők az augusztusival megegyező ütemre, 0,3 százalékra számítottak. Az utóbbi hónapokban mutatott gyenge növekedés miatt elemzők attól tartanak, hogy az Egyesült Államok és a Kína közötti kereskedelmi háború elmélyülése, valamint a közelmúltbeli részvénypiaci kilengések óvatosabbá tették a befektetőket.

A közlekedési eszközök rendelésállománya 1,8 milliárd dollárral, 1,9 százalékkal nőtt szeptemberben.

Az amerikai kormányzat pénteken teszi közzé első becslését a harmadik negyedéves gazdasági növekedésről. Elemzők arra számítanak, hogy 3,0 százalékra lassult a növekedés évesített üteme a második negyedévben mért 4,2 százalékról. Az év egészében a növekedés elérheti a 3,0 százalékot, ami az utóbbi 13 év legjobb adata lenne.

Donald Trump amerikai elnök gyakran hivatkozik a gazdasági növekedés gyorsulására, mint olyan bizonyítékra, amely igazolja gazdaságpolitikájának helyességét. Számos közgazdász viszont úgy véli, hogy már jövőre elkezd kifutni a gazdasági növekedést támogató, az adókat összesen 1500 milliárd dollárral csökkentő reform hatása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!