Emelkedett az amerikai árukereskedelmi mérleg hiánya augusztusban

Gazdaság, 2021.09.29

(MTI/Reuters) - Emelkedett az amerikai árukereskedelmi mérleg hiánya augusztusban, az importot továbbra is pörgetik a vállalati készletfeltöltések, ami arra utal, hogy a külkereskedelem a harmadik negyedévben is lefelé húzza a gazdasági növekedést.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium kedden közölte, hogy az árukereskedelmi mérleg hiánya szezonális kiigazítással számolva 87,6 milliárd dollárt tett ki, 0,9 százalékkal, 0,8 milliárd dollárral haladta meg a júliusban mért 86,8 milliárd dolláros deficitet.

Augusztusban az export értéke az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal 1,1 milliárd dollárral 149 milliárd dollárra emelkedett, míg az importé 0,8 százalékkal, 1,9 milliárd dollárral 236,6 milliárd dollárra szökött fel.

A vállalatok folyamatosan töltik fel készleteiket, hogy lépést tudjanak tartani az erős belföldi kereslettel, miközben a gazdaság normalizálódik a koronavírus-világjárvány által okozott súlyos zavarok után.

Elemzők szerint az év hátralévő részében az áruk iránti kereslet és ezáltal az import mérséklődni fog, miközben az amerikai export tovább bővül a külföldi országok gazdasági fellendülésének köszönhetően. Azonban sok múlik majd azon, hogy miként alakul a koronavírus-járvány az Egyesült Államokban és szerte a világon.

A külkereskedelem április-júniusban már a negyedik egymást követő negyedévben volt a bruttó hazai termék (GDP) növekedését érzékelhetően lefelé húzó tétel. Az eddigi adatok azt mutatják, hogy nem változott meg ez a trend a folyó negyedévben sem.

Elemzők arra számítanak, hogy a gazdasági növekedés jelentősen lassul a harmadik negyedévben. A második negyedévben 6,6 százalékos évesített ütemben nőtt az Egyesült Államok hazai összterméke, ez az ütem 2,6 százalékra lassulhatott a folyó negyedévben.

Tavaly az utóbbi 74 év legrosszabb teljesítményét nyújtotta az amerikai gazdaság 3,5 százalékos visszaeséssel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!