Emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2020.11.19

Emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, de a koronavírus-járvány tombolása miatt újabb vállalkozások kényszerültek leállásra és így munkavállalóik elbocsátására.  

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 742 ezer volt a november 14-ével zárult héten, ami 31 ezerrel haladja meg az egy héttel korábban mért 711 ezret.

Két hónapja először mértek emelkedést. Elemzők csökkenést, 707 ezres számot vártak.

Az Egyesült Államokban a hónap eleje óta rendre meghaladja a százezret az új koronavírussal igazoltan megfertőződöttek száma, és az országban 11 millió fölé emelkedett az esetek száma. A járvány kezdete óta több mint 250 ezer amerikai halt meg a betegség következtében. Negyvenegy államban folyamatosan emelkedik az új fertőzések napi száma, közülük húsz államban mindennap megdől az előző napi rekord.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 13 ezer 750-nel, 742 ezerre süllyedt a múlt héten. Tavaly ilyenkor még 218 ezer 500-on állt a mozgóátlag.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma a november 7-ével végződött héten 429 ezerrel, 6 millió 372 ezerre csökkent. Elemzők rosszabb adatra, 6,47 millióra számítottak. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 525 ezerrel, 7 millió 54 ezer 500-ra süllyedt. Ez még mindig több mint négyszerese az egy évvel korábbi 1,69 milliós számnak.

A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági válság idején, amikor 8,7 millió álláshely szűnt meg, 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma.

Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke 5,0 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben, a második negyedévben viszont 31,4 százalékkal, majd július-szeptemberben 33,1 százalékkal nőtt, részben a kormányzat több mint 3000 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagjának köszönhetően.

Az újabb gazdaságösztönző intézkedések hiányában és az új koronavírussal megfertőződöttek számának drasztikus emelkedésével a gazdaság növekedése meredeken lassult a negyedik negyedév elején. Októberben a vártnál sokkal kevésbé nőtt a foglalkoztatottság, és az amerikai gazdaság kétharmadát lefedő szolgáltatási ágazat teljesítménye csökkent.

Bár az októberivel együtt május óta közel 12,1 millió állást sikerült visszaállítani, ez még mindig csak fele a koronavírus-járvány első két hónapjában felszámolt 22,2 millió munkahelynek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!