Energiahivatal: javítja a versenyképességet az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer

Gazdaság, 2021.02.25

Az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer bevezetése nemzetgazdasági, iparági és vállalati szinten is versenyképesség-növelő hatású, valamint új üzleti lehetőségeket is generál - mondta a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke a Magyar Energiakereskedők Szövetségének csütörtöki online konferenciáján.

Horváth Péter János felidézte: a Nemzeti energiastratégiában és a Nemzeti energia- és klímatervben Magyarország vállalta, hogy az ország végső energiafelhasználása 2030-ban nem haladja meg a 2005-ös értéket.

A 2021-2030-as időszakra vállalt kötelezettség évi 7 petajoule (PJ) új megtakarítás kitűzésével érhető el. A 2014-2020-as időszakban bevezetett energiahatékonysági programokkal ennek csak a felét sikerült elérni, ezért született döntés az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer bevezetéséről - közölte.

Az idén életbe lépett rendszer lényege, hogy a földgáz- és villamosenergia-kiskereskedőknek, egyetemes szolgáltatóknak, valamint a közlekedési célú üzemanyagot értékesítő vállalkozásoknak olyan intézkedéseket kell végrehajtaniuk, amelyek meghatározott megtakarítást eredményeznek a végfelhasználóknál - ismertette Horváth Péter János.

Példaként említette, hogy ilyen lehet egy igazoltan energiamegtakarításra ösztönző kampány, szemléletformáló akció is, vagy a végfelhasználóknál elvégzett, hitelesített energiahatékonysági beruházás.

Az új rendszer kedvezményezettjei a hazai vállalati és lakossági végfogyasztók lesznek, úgy, hogy a lakossági energiaárak stabilitása továbbra is fennmarad - hangsúlyozta.

A rendszer végrehajtó hatósága a MEKH, a hivatal határozza meg a kötelezettségek mértékét, gyűjti a bejelentett megtakarításokat, ellenőrzi azok hitelességét és az előírt kötelezettségek teljesítését - jelezte a hivatal elnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!