Energiahivatal: jelentős többletek maradtak a gáztárolókban márciusban

Gazdaság, 2021.05.07

Bár a szokásosnál jóval hidegebb volt az idei március, a nyugati országokkal ellentétben a hazai földgáztárolókban március végén is jelentős volt a készlet - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.

A hatóság jelezte: az európai és a hazai földgázpiacokon jelentős piaci áremelkedést hozott a március, amit elsősorban az elhúzódó hideg időjárás okozott. A korábban nem tapasztalt magasságokba szökő szén-dioxid-kvótaárak visszaszorították a széntüzelésű erőművek villamosenergia termelését és növelték a gázerőművekét. A szén-gáz helyettesítésből eredő gázkereslet növekedése a jövő évre vonatkozó gázárakat is megemelte.

A közlemény szerint a szokásosnál hidegebb időjárás miatt a hazai gázfogyasztás is emelkedett, a tavaly márciusinál 8,4 százalékkal volt nagyobb. A lakossági igények mellett a földgáztüzelésű erőművek gázkereslete is sokkal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Emiatt emelkedett az importált források és a hazai kitermelés súlya, miközben a kitárolás már lecsengőben volt. Így március végére jelentős készletek maradtak a tárolókban a múlt évi maximális feltöltés után.

Ez a magas tárolói készletszint csak néhány régiós országra (Ukrajna, Szlovákia) jellemző, Magyarországtól nyugatra a téli hónapokban elfogytak a tavaly nyáron betárolt készletek. A régiót jellemző bőséges gázkínálat is hozzájárul, hogy a hazai másnapi árak továbbra is alacsonyabbak, mint a nyugat-európai piacokra jellemző tarifák - mutatott rá a MEKH.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!