Energiahivatal: újabb lépéssel közelebb a szerb-magyar határkeresztező földgázvezetékhez

Gazdaság, 2021.04.26

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) határozatban módosította az FGSZ Földgázszállító Zrt. működési engedélyét annak érdekében, hogy az október 1-jétől kezdődő gázévre lehetővé váljon az épülő új szerb-magyar határkeresztező kapacitások lekötése.

A MEKH hétfői közleményében hangsúlyozta: célja, hogy a határozatban megfogalmazott feltételek mellett a legkedvezőbb árú éves kapacitások legyenek leköthetők.

A hivatal 2020-ban kötelezte a magyar földgázszállítót egy új szerb-magyar határkeresztező vezeték kiépítésére annak érdekében, hogy megvalósulhasson a hozzáférés a déli irányból érkező forrásokhoz. A földgázellátási struktúrák változása miatt az új, évi 6 milliárd köbméter kapacitással rendelkező kiskundorozsmai betáplálási pont megvalósítása ellátásbiztonsági szempontból prioritás. Az új gázkereskedelmi útvonal részben kiválthatja az ukrajnai betáplálást, valamint a vezetéken keresztül a hazai kereskedők hozzáférhetnek majd a Déli Gázfolyosón Európába érkező gázhoz is.

A hivatal korábbi döntésének értelmében a 15 kilométer hosszú vezetékszakasz beruházási költségéhez 4 milliárd forintot a földgázszállító aukciós felárszámlájáról vezettek át, ami jelentősen csökkentette a beruházás miatt jelentkező többletköltséget.

A MEKH most közzétett határozata az FGSZ Földgázszállító Zrt. működési engedélyében a kiskundorozsmai szerb-magyar betáplálási ponttal és hozzá kapcsolódó 15 kilométeres vezetékszakasszal bővíti ki a földgázszállító-vezetékek és a betáplálási pontok listáját. A döntés lehetővé teszi, hogy a rendszerüzemeltető a határponton az éves kapacitásaukciót július 5-én megtarthassa.

Az új határkeresztező pont kereskedelmi használatba vételének ugyanakkor alapfeltétele, hogy az FGSZ a szerb rendszerüzemeltetővel együttműködési megállapodást kössön. A megállapodás biztosítja azt, hogy a határkeresztező forgalomban mind az operatív működés, mind az elszámolási folyamatok megfeleljenek a hatályos jogszabályoknak. A hivatal határozatában ezért az együttműködési megállapodás meglétéhez kötötte az új kapacitások július 5-i aukción való meghirdetését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!