Engedélyezte az MNB a Konzum és az Opus Global fúzióját

Gazdaság, 2019.06.13

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elfogadta a Konzum Nyrt. és az Opus Global Nyrt. egyesüléséhez szükséges egyenértékűséget, amivel minden feltétel teljesült ahhoz, hogy június 30-val létrejöjjön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) ötödik legnagyobb vállalata - közölték a társaságok az MTI-vel.

A két cég csütörtökön hozta nyilvánosságra a BÉT honlapján az MNB jóváhagyó határozatát és a 2018. évi proforma beszámoló főbb számait a felügyeleti eljáráshoz szükséges egyenértékűségi dokumentum részeként. A fúzió értékpapír-cserével valósul meg. Az MNB eljárásában azt vizsgálta és állapította meg, hogy a két társaság egyesülése kapcsán valamennyi, a fúzióban részt vevő társaság piaci, gazdasági, pénzügyi és jogi helyzetének, valamint azok várható alakulásának alapjául szolgáló adat és információ a befektetők rendelkezésére áll.

A felügyeleti eljáráshoz szükséges, az összeolvadáshoz kapcsolódó egyenértékűségi dokumentum tartalmazza az Opus Global és a Konzum egyesülésével létrejövő új óriásvállalat 2018. december 31. fordulónapjára készített proforma konszolidált pénzügyi kimutatásait is. A dokumentum úgy mutatja be a cégcsoport tagvállalatainak összevont pénzügyi helyzetét, mintha a Konzum már 2018. január 1-jével beolvadt volna az Opus Globalba.

A 2018. december 31-én zárult pénzügyi évre elkészített proforma konszolidált pénzügyi kimutatások alapján az egyesült Opus Global működését legjobban mérő összes működési bevétel 254,2 milliárd forint, több mint 23,5 milliárd forintot meghaladó EBITDA-val. A társaság teljes átfogó jövedelme közel 41,3 milliárd forint. Az Opus konszolidált teljes saját tőkéje pedig meghaladta a 350,8 milliárd forintot.

A proforma konszolidált pénzügyi adatok alapján Magyarország legnagyobb, és egyik legtőkeerősebb befektetési holdingja jön létre az összeolvadással, amely stabil pénzügyi helyzettel és kiváló növekedési kilátásokkal folytatja tevékenységét az összeolvadást követően - írják.

A BÉT honlapján közölt tájékoztatás szerint a felügyelet június 12-i határozatával hagyta jóvá az Opus Global által készített egyenértékűségi dokumentum és az erről szóló hirdetmény közzétételét az Opus Global által kibocsátandó 165 261 574 darab, a korábbiakban kibocsátott részvényekkel mindenben azonos jogokat biztosító "A" sorozatú, egyenként 25 forint névértékű törzsrészvénynek a BÉT prémium kategóriájába történő bevezetéséhez, illetve nyilvános értékesítésre történő felajánláshoz.

A társaságok rendkívüli közgyűlései április 9-én döntöttek a Konzum Opus Globalba való június 30-i beolvadásáról. A Konzum és az Opus Global részvényeinek átváltását 2:1 arányban határozták meg. A cserearány megállapításakor a társaságok 2018. december 31-i fordulónapra számított IFRS szerinti konszolidált saját tőkéjét vették alapul, mely tisztítás nélkül a Konzumnál meghaladta a 73,8 milliárd, az Opus Globalnál pedig a 280,4 milliárd forintot.

A Konzum részvényei csütörtökön délután fél öt előtt 202 forinton forogtak, ami 2 forinttal, 0,98 százalékkal alacsonyabb az előző záróárnál. Az Opus Globál részvényei ugyanakkor 404,8 forinton álltak, ami 4,2 forinttal, 1,05 százalékkal magasabb az előző záróárnál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!