Enyhén emelkedett a folyamatban lévő lakásértékesítések száma az Egyesült Államokban szeptemberben

Gazdaság, 2018.10.25

Enyhén emelkedett a folyamatban lévő használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban szeptemberben.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) csütörtökön közölte, hogy az aláírt szerződések számára alapozott index értéke 104,6 pontra nőtt az augusztusi 104,1 pontról. Tavaly szeptemberben 105,7 ponton állt az index értéke, éves összevetésben immár a kilencedik egymást követő hónapban volt alacsonyabb az idei érték a tavalyinál

A NAR minden hónapban közzéteszi a folyamatban levő lakásértékesítések statisztikáját, amely a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések számát mutatja. A tényleges adásvétel általában egy-két hónappal követi a szerződéskötést.

Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza az adatokat kommentálva rámutatott, bár éves összehasonlításban továbbra is az látható, hogy kevesebb lakás cserél gazdát, a szeptemberi havi növekedés jó, stabilizálódó trendet jelez. "Ez azt jelenti, hogy a vevők ugrásra készen állnak, mihelyt a kínálat bővül és az árak megfelelőek, vásárolnak" - vélte.

A mérsékelt áron kínált házak szűkössége és a megfizethetőség két olyan tényező, amelyek fékezik az ingatlanpiacot, Ugyanakkor az utóbbi évtizedekre visszatekintve a helyzet jelenleg még mindig kedvező, megfizethetőek a házak.

A megfizethetőség azért jelent komoly kihívást, mivel kevés házat árulnak 250 ezer dolláros ár alatt, ráadásul a jelzáloghitel-kamatok is jelentősen emelkedtek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!