Enyhén gyorsult a kínai feldolgozóipar növekedési üteme novemberben

Gazdaság, 2018.12.03

Enyhén gyorsult a kínai feldolgozóipar növekedése novemberben, de az új exportmegrendelések állománya tovább csökkent, a gazdasági kilátások romlására utalva a hosszú hónapok óta tartó amerikai-kínai kereskedelmi háború közepette.

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének hétfőn közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke 50,2 pontra emelkedett az előző havi 50,1 pontról. Elemzők kereken 50 pontra számítottak novemberről.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat növekedését, 50 pont alatti értéke a visszaesését jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulására utal.

Az új megrendelések állományának változását tükröző alindex kissé emelkedett, 50,4 pontról 50,9 pontra nőtt, miután a feldolgozóipari termelők több mint másfél év óta először csökkentették áraikat, hogy ellensúlyozzák a hazai keresletnek a gazdasági növekedés lassulásával párhuzamos gyengülését.

Novemberben azonban tovább csökkentek az új exportmegrendelések: a változást mutató alindex 48,8 pontról 47,7 pontra esett, de az export új erőre kaphat a következő pár hónapban, miután hét végi találkozóján Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök 90 napos "tűzszünetet" kötött a két országot szembeállító vámháború rendezésének reményében.

Miközben a Caixin/Markit felmérése enyhe javulásról tanúskodik, a múlt hét pénteken ismertetett hivatalos kínai felmérés a növekedési ütem lassulásáról tanúskodott. A kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index 2016 júliusa óta a legalacsonyabbra, a stagnálást mutató 50,0 pontra csökkent novemberben az októberi 50,2 pontról. A piac az októberivel megegyező értéket várt novemberre is.

Az új megrendelések beérkezésének növekedése lassult, a mutató 50,4 pontra csökkent 50,8 pontról, az exportmegrendeléseké pedig már sorban a hatodik hónapja zsugorodott, a mutató 47,0 pont lett novemberben az októberi 46,9 pont után. A foglalkoztatás szintén zsugorodott, 48,3 pont lett a mutató az előző havi 48,1 pont után.

A Caixin/Markit és a CFLP módszertana közti legnagyobb eltérés az, hogy az előbbi a kis- és középvállalatok, utóbbi az alapvetően állami tulajdonú nagyvállalatok teljesítményét méri.

Az amerikai-kínai megállapodás, valamint a vártnál jobb feldolgozóipari adatok felfelé húzták a kínai tőzsdeindexeket hétfőn. Zárás előtt két órával a sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 2,76 százalékos pluszban, 2659,58 ponton, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 3,56 százalékos nyereségben, 7954,33 ponton állt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!