Enyhén gyorsult az euróövezeti magánszektor növekedése áprilisban

Gazdaság, 2019.06.05

Enyhén gyorsult, de így is gyenge maradt az euróövezet magánszektorának növekedése májusban a beszerzésimenedzser-indexek tanúsága szerint, a kereslet nyomottsága miatt a kilátások továbbra is borúsak.

Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató szerdán közölt végleges adatai szerint a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) 51,8 pontra emelkedett májusban az előző havi 51,5 pontról. Elemzők gyengébb értékre, az előzetesen megadott 51,6 pontra számítottak.

Az euróövezetben domináns szerepet játszó szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe 52,9 pontra kúszott fel az áprilisi 52,8 pontról. Az előzetesen közölt érték gyengébb volt, 52,5 pontra rúgott.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem lassulását tükrözi, a magasabb pedig a gyorsulását jelzi.

Németországban, a legnagyobb euróövezeti gazdaságban is gyorsult a növekedés. Bár a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index 55,4 pontra mérséklődött az áprilisi 55,7 pontról, a kompozit BMI háromhavi csúcsra, 52,6 pontra emelkedett az áprilisi 52,2 pontról, köszönhetően a feldolgozóipar jobb teljesítményének.

A második legnagyobb gazdaság, Franciaország esetében az összetett BMI értéke 51,2 pontra, hathavi csúcsra emelkedett májusban az előző havi 50,1 pontról, a szolgáltatóipari beszerzésimedzser-index pedig 51,5 pontra nőtt az áprilisi 50,5 pontról.

Az euróövezet végleges beszerzésimenedzser-indexeinek értékei kissé nagyobbak lettek az előzetesen közöltnél, de az összkép így is gyenge növekedésről és borús kilátásokról tanúskodik. A bruttó hazai termék negyedéves összehasonlításban 0,2 százalékkal bővülhet a második negyedévben - mutatott rá Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy a közeljövőben nemigen várható javulás.

Májusban az utóbbi hat évet tekintve a legkisebb mértékkel nőttek az új megrendelések, miközben a vállalatok növekedési várakozásai az egyik legalacsonyabb szintre estek. Az értékesítés bővülésének fenntartásához éles árverseny indult a vállalatok között, ami az inflációs nyomásokat két és fél évi mélypontra vitte le. Németországban és Franciaországban gyorsult ugyan a növekedés, de Spanyolországban 66 havi mélypontra gyengült, 52,1 pontra süllyedt az összetett BMI. Olaszország kompozit BMI-je 49,9 pontra, kéthavi csúcsra nőtt, de a növekedést és a visszaesést elválasztó 50 pontos küszöb alatt áll az értéke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!