Enyhén lassult a kínai szolgáltató szektor növekedése decemberben

Gazdaság, 2020.01.06

Enyhén lassult a kínai szolgáltató szektor növekedése decemberben a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének hétfőn közzétett adatai szerint, ami egybecseng a kínai statisztikai hivatal múlt héten közölt adataiból kiolvasható tendenciával.

A gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a novemberi 53,5 pontról 52,5 pontra csúszott vissza decemberben.

A BMI 50 pont fölötti értéke a vizsgált ágazat növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index decemberben szintén enyhe mérséklődést mutatott az előző hónaphoz képest, a novemberi, 21 hónapos csúcsot jelentő 53,2 pontról 52,6 pontra gyengült a múlt év utolsó hónapjában.

A feldolgozóiparban meredekebb növekedési rátát figyeltek meg, annak ellenére, hogy az ágazat teljesítménye decemberben három havi mélypontra esett.

Az új megrendelések állománya szintén stabilan növekedett a múlt év végén, habár decemberben a növekedés négy havi mélypontra mérséklődött. A feldolgozóiparban az új megrendelések állománya csupán szerény növekedést ért el, ezzel szemben a szolgáltató szektor szeptember óta a legnagyobb ütemű bővülésről számolt be. A külföldi megrendelések terén mindkét ágazat egyaránt elhanyagolható mértékű növekedést könyvelhetett el, az új export megrendeléseket tükröző kompozit részindex ezért az elmúlt három hónap leglassabb arányú emelkedését jelezte.

A foglalkoztatottság a szolgáltató szektorban enyhén nőtt, miközben a feldolgozóipari vállalatoknál nem volt változás a munkavállalók számában.

A következő 12 havi kilátásokat illetően a szolgáltatók és feldolgozóipari vállalatok bizalma javult az októberi visszaesés után, mindazonáltal továbbra is viszonylag alacsony szinten áll. A szolgáltató szektorban ráadásul a vállalati bizalom a Caixin/Markit felmérés 2005 óta jegyzett adatai közül a második legalacsonyabb szintre csúszott. A megkérdezettek közül sokan fejezték ki aggodalmukat a kereskedelmi feszültségek, a viszonylag nyomott gazdasági növekedés, valamint a nem elegendő számú személyzet miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!