Erősödött az energiahivatal függetlensége

Gazdaság, 2021.05.10

Jelentősen erősítette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) függetlenségét a különleges jogállású szervekről és az általuk foglalkoztatottak jogállásáról szóló, 2020-ban hatályba lépett törvény az Energiaszabályozók Európai Tanácsának (CEER) jelentése szerint - közölte a MEKH hétfőn az MTI-vel.

A CEER az energiaszabályozó hatóságok függetlenségéről tett közzé egy összefoglaló jelentést, amelyben 29 európai ország hatóságának helyzetét mutatja be. A dokumentum szerint az európai szabályozó hatóságok önállósága biztosított, döntéshozatali felhatalmazásuk és pénzügyi helyzetük általánosan stabil.

A szabályozói függetlenséget három szempontból vizsgálta a jelentés: elemezték a politikai és iparági szereplőkkel szembeni függetlenséget, a megfelelő humán- és pénzügyi erőforrásokat, illetve a hatékonyságot és önállóságot az alapfeladatok ellátásában.

A jelentésben kiemelték, hogy az energiaszabályozó hatóságok a hagyományos területek (villamos energia, földgáz és távhő) mellett egyre több új hatáskörrel rendelkeznek (többek között víziközmű, piaci verseny, vasúti közlekedés), ami az erőforrásokat tekintve kihívást jelenthet. Ugyanakkor megjegyezték, hogy a hatóságok kétharmada megfelelő pénzügyi és humánerőforrással rendelkezik, a tagállamok túlnyomó többsége biztosítja az európai szabályozás által megkövetelt alapfeltételeket: a hatóságok rendelkeznek hatáskörrel a piaci szereplők kötelezésére és szankciók alkalmazására, valamint a szabályozói feladatokat jogszabályban határozzák meg - olvasható az energiahivatal közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!