Erőteljesen nőtt a foglalkoztatottság áprilisban az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2021.05.05

Erőteljesen nőtt a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban áprilisban, jelezve, hogy a gazdasági fellendülés tovább erősödött a második negyedév elején a masszív kormányzati támogatásnak és a koronavírus elleni gyors védőoltási kampánynak köszönhetően - derült ki az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán közzétett adataiból.

A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP) kimutatása szerint az év negyedik hónapjában 742 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma. Ennél jobb adatot legutóbb tavaly szeptemberben mértek, akkor 821 ezres növekedést mutattak ki.

Piaci elemzők valamivel jobb adatot, 800 ezres növekedést vártak áprilisra. A márciusra közölt 517 ezres emelkedést 565 ezerre húzta fel az ADP a felülvizsgálat után.

Áprilisban a legfeljebb 49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatoknál 235 ezerrel, az 50-499 alkalmazottat foglalkoztató középvállalatoknál 230 ezerrel, a nagyvállalatoknál pedig 277 ezerrel emelkedett a munkahelyek száma.

A növekedés túlnyomórészt a szolgáltatóipari szektornak tudható be, ahol 636 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. A legnagyobb, 237 ezres emelkedést a szabadidős és vendéglátóipari ágazatban mérték, a kereskedelmi, szállítási és közüzemi szektorban 155 ezer, míg az egészségügyi és szociális gondozási szektorban 92 ezer új állást létesítettek.

Az árutermelésben 106 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ezen belül az építőiparban 41 ezerrel, a feldolgozóiparban 55 ezerrel, a bányaiparban pedig 10 ezerrel.

Az adatokat kommentálva Nela Richardson, az ADP vezető közgazdásza rámutatott, hogy a munkaerőpiacon továbbra is a növekedés tendenciája érvényesül. A gazdaság újranyitásának nyertesei a szolgáltatások, áprilisban a szolgáltató szektorban bővült a legnagyobb mértékben a foglalkoztatottak száma.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala pénteken közli a gazdaság egészére vonatkozó áprilisi munkaerőpiaci adatait. Elemzők 978 ezres emelkedést várnak az áprilisi 916 ezres növekedés után.

A gyorsan terjedő koronavírus-járvány és a megfékezését célzó intézkedések hatására tavaly márciusban és áprilisban több mint 22,3 millió munkahely szűnt meg, ebből több mint nyolcmilliót még nem sikerült visszaállítani. A kongresszus költségvetési hivatala úgy becsüli, hogy a foglalkoztatottság 2024-re állhat vissza a járvány előtti szintre.

Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány kirobbanása óta több mint 33,2 millióan fertőződtek meg a SARS-CoV-2 vírussal. A gyógyultak száma meghaladja a 25,9 milliót, a halottaké pedig az 592 ezret.

Az oltási kampány gyorsan halad, a lakosság több mint 45 százaléka, 147,9 millió ember kapta meg az első dózist. A teljes körű védettséggel - azaz gyártótótól függően egy vagy több oltással - rendelkezők száma meghaladja a 106 milliót, ami a lakosság több mint 32 százalékát jelenti.

Az amerikai gazdaság szezonális kiigazítással számolva 6,4 százalékos évesített ütemben nőtt az első negyedévben, jócskán meghaladta a tavalyi negyedik negyedévben mért 4,3 százalékot. Idén meghaladhatja a 7 százalékot is a gazdasági növekedés üteme, ami 1984 óta a legjobb adat lenne. A kormányzat az elmúlt egy év alatt közel hatezer milliárd dollárt fordított a járvány sújtotta gazdaság megsegítésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!