Erőteljesen nőtt a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban májusban

Gazdaság, 2020.06.05

Az elemzői várakozásokra rácáfolva nem zuhant, hanem erőteljesen nőtt a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban májusban, amikor is a koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedések lazításával párhuzamosan részben újraindult a gazdaság.

A washingtoni munkaügyi minisztérium pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 2 millió 509 ezerrel emelkedett májusban. Elemzők nyolcmilliós csökkenésre számítottak az áprilisban mért 20 millió 687 ezres, illetve a márciusi 1 millió 373 ezres csökkenés után.

A gyorsan terjedő járvány és a megfékezését célzó intézkedések márciusban minden átmenet nélkül vetettek véget a foglalkoztatottság rekordhosszú, 113 hónapig tartó növekedésének, miután sorra állították le tevékenységüket a vállalatok és a vállalkozások az ipar és a szolgáltatások területén is.

A munkanélküliségi ráta az előző havi 14,7 százalékról 13,3 százalékra mérséklődött májusban, ami ugyancsak sokkal kedvezőbb az elemzők által várt 19,8 százaléknál. A munkanélküliek száma 2,1 millióval 21,0 millióra esett.

Márciusban 50 éves mélypontról, 3,5 százalékról ugrott azonnal 4,4 százalékra a munkanélküliségi ráta. Az előző hónaphoz képest ilyen nagy mértékű, 0,9 százalékpontos emelkedést 1975 januárja óta nem mértek.

A munkaképes korú népességben a gazdaságilag aktív szereplők aránya 0,6 százalékponttal, 60,8 százalékra kúszott fel májusban az előző havi 60,2 százalékról.

Az átlagos órabérek az előző hónaphoz képest 1 százalékkal csökkentek májusban. Elemzők 1 százalékos növekedést vártak az áprilisi 4,7 százalékos emelkedés után. Éves összevetésben 6,7 százalékkal emelkedtek az órabérek, míg elemzők 8,5 százalékot vártak az áprilisi 8,0 százalékos ugrás után.

Az átlagos heti munkaidő 34,7 órára emelkedett az áprilisi 34,2 óráról. Elemzők gyengébb adatra, 34,3 órára számítottak májusról.

A friss foglalkoztatottsági jelentés az eddigi legegyértelműbb jelzés arra, hogy a járvány által kirobbantott válság valószínűleg véget ért, de a fellendüléshez vezető út hosszúra nyúlhat. Az előző napokban közölt adatok ugyancsak arról tanúskodtak, hogy stabilizálódik a fogyasztók bizalma, a feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor tevékenysége. A gazdasági feltételek jelentősen javultak, ahogy a vállalatok fokozatosan újraindították a munkát.

Az Egyesült Államok gazdaságában megszakítás nélkül 129. hónapja tartott a növekedés fázisa februárban, ami rekord hosszúsági időt jelent. A 2008-2009-es pénzügyi és gazdasági világválságot maga mögött hagyva az amerikai gazdaság 2009 júniusában lépett a fellendülés útjára. Ennek a járvány egy csapásra véget vetett márciusban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!