ERT: visszaestek az európai nagyvállalati vezetők várakozásai

Gazdaság, 2018.11.28

Féléves összehasonlításban jelentősen visszaestek a kontinens nagyvállalati vezetőinek következő hat hónapra vonatkozó üzleti várakozásai a Gyáriparosok Európai Kerekasztala (ERT) tagjainak visszajelzéseiből készült ipari bizalmi index (ICI) alapján.

Az Európai Gazdaságkutató Központ (ZEW) felmérése szerint az index a májusi 5,1-ről 2,1-re esett vissza novemberben, de a Brexit és a nemzetközi kereskedelem bizonytalanságai ellenére is pozitív tartományban maradt - derül ki az MTI-hez eljuttatott közleményből.

A várakozásokat jelző mérőszámok az értékesítés, a befektetés és a foglalkoztatás terén is magasabbak az Európán kívüli területekre vonatkozóan, vagyis az itteni piacokra erősebb fejlődési elvárást mutatnak, mint az európaiakra.

A ZEW felmérése szerint a válaszadók legnagyobb része, több mint 40 százaléka kedvezőnek látja vállalatának kilátásait a következő hat hónapban, de szintén 40 százalék fölötti a visszafogott várakozások aránya. Kifejezetten negatívnak egy európai vállalatvezető sem látta ugyan a helyzetét, de 10 százalék inkább kedvezőtlennek nevezte és csak néhányan tartják kifejezetten kedvezőnek a céges kilátásokat. A derűlátó várakozások aránya a 2018 májusához és 2017 őszéhez képest is jelentősen visszaesett, ezzel párhuzamosan a visszafogott kilátások aránya a korábbiakat jelentősen meghaladó mértékre bővült - derül ki az elemzésből.

A felmérést a Mannheimben működő ZEW végezte el az ERT-be tartozó 50 iparvállalat - köztük a Mol - elnöki vagy vezérigazgatói pozícióban lévő vezetője válasza alapján október 22. és november 16. között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!