Eurolikviditást nyújtó devizaswap tendert tartott az MNB

Gazdaság, 2021.06.23

A Magyar Nemzeti Bank szerdai eurolikviditást nyújtó devizaswap tenderén minden banki ajánlatot elfogadott és 2613 millió euró (915,44 milliárd forint) értékben kötött ügyletet  július 8-i lejárattal - közölte a jegybank a honlapján szerdán.

A közlemény szerint a versengő áras tenderen hat bank vett részt.

A monetáris tanács keddi kamatdöntő ülése után a jegybank azt közölte, hogy az MNB június végén - az előző negyedévekhez hasonlóan - ismét eurolikviditást nyújtó devizaswap tendereket tart. Az MNB aktív piaci jelenléttel tompítja a negyedév végi nemzetközi swappiaci feszültségek hazai begyűrűzését, hozzájárulva a monetáris kondíciók stabilitásának megőrzéséhez és ezen keresztül az árstabilitás fenntartásához.

Az MNB szerdán megerősítette, hogy továbbra is szorosan nyomon követi a swappiaci folyamatokat és kitüntetett figyelemmel kíséri a negyedév végi fejleményeket. Annak érdekében, hogy a rövid oldali kamatok minden részpiacon és minden időszakban összhangban alakuljanak a monetáris tanács által optimálisnak tartott rövid oldali kamatszinttel, az MNB június 28-án, 29-én és 30-án is újabb eurolikviditást nyújtó swaptendereket tart - írták.

Az euro/forint FX-swapok likviditáskezelésének támogatása érdekében az MNB módosítja a kapcsolódó egyhetes betéti tendereinek lejárati és tendernapjait. A 2021. június 24-i egyhetes betéti tender lejárati napja június 30., szerda, a június 28-i héten pedig ennek megfelelően június 30-án, szerdán kerül sor az egyhetes betéti tenderre, július 8-i, csütörtöki lejárattal.

Az utóbbi három negyedév gyakorlatával összhangban az MNB a június 21. és június 30. közti időszakban nem tart forintlikviditást nyújtó swaptendert.

A jegybank a 2021. július 5-i héttől kezdve tér vissza a jelenlegi tender-gyakorlathoz - közölték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!