Év végére 400 ezer fölé kerülhet az adókedvezményes nyugdíjbiztosítások száma a biztosítási alkuszok szövetsége szerint

Gazdaság, 2021.11.25

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) várakozása szerint az adókedvezményes nyugdíjbiztosítások száma az év végére meghaladja majd a 400 ezret, annak ellenére, hogy az idei befizetések után járó, akár 130 ezer forintos adójóváírást ezúttal nem fogják tudni kihasználni azok a gyermeket nevelő családok, amelyek teljes mértékű egyszeri szja-visszatérítést kapnak.

A szövetség csütörtöki tájékoztatása szerint a 130 ezer forintos maximális visszatérítés lehetőségét a szerződők többsége eddig is csak részlegesen használta ki.

Tavaly év végén a csaknem 380 ezer nyugdíjbiztosítási szerződésre közel 74 milliárd forint díjbefizetés jutott. Ez szerződésenként mintegy 195 ezer forintot jelent, ami átlagosan 39 ezer forintos adóvisszatérítéshez juttatta a biztosítottakat.

A közlemény idézi Molnár Marcellt, a FBAMSZ személybiztosítási szekciójának vezetőjét, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a szerződésben vállalt, folyamatosan fizetendő díjat eseti befizetésekkel ki lehet egészíteni. Annak a szerződőnek, aki nem teljes mértékben kapja vissza az idei évre befizetett személyi jövedelemadóját, célszerű az év végéig ezzel a lépéssel tovább növelni adóvisszatérítésének összegét - jelezte.

A közlemény szerint a Magyarországon 2014 óta elérhető adókedvezményes nyugdíjbiztosítások népszerűsége töretlenül nő, párhuzamosan azzal, hogy a lakosság egyre szélesebb rétege számára tudatosul, mire lehet majd elegendő a nyugdíja. Jelenleg egy átlagos, alkalmazotti bérből és fizetésből élő kezdő nyugdíja 55-60 százalékát teszi ki az utolsó fizetésnek. Vállalkozóknál általános gyakorlat, hogy minimálbérre jelentették be magukat, náluk a ráta 20-30 százalék körül lehet, míg a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szerint adózó vállalkozók esetében a nyugdíj akár a korábbi valós jövedelem 10-20 százalékára is zuhanhat - mutatott rá a FBAMSZ.

Magyarországon jelenleg háromféle nyugdíj-előtakarékossági forma ismert, az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj-előtakarékossági számla és a nyugdíjbiztosítás. Ezek mindegyikében az állam 20 százalékos adóvisszatérítéssel jutalmazza az öngondoskodást, közülük azonban a nyugdíjbiztosítás az egyetlen módozat, amelynél például kata-s egyéni vállalkozók is igényelhetik az adóvisszatérítést - emelte ki a szövetség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!