ÉVOSZ: minél előbb induljon el az MNB zöld jelzáloglevél programja

Gazdaság, 2021.07.28

Mielőbb véglegesítsék és indítsák el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) zöld jelzáloglevél programját és az Nhp zöld otthon programját - szorgalmazza az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az MTI-nek szerdán eljuttatott közleményében.

A szakszövetség szerint fontos, hogy a kereskedelmi bankok továbbra is hosszú távon elkötelezetten és kiszámíthatóan, alacsony forint alapú kamatlábak mellett finanszírozzák a lakhatási körülmények javítását. A jegybank tervezett programjainak eddig megismert konstrukciója ezt a célt szolgálja, hiszen "ingyen forrást" biztosít a kereskedelmi bankok ezirányú lakossági finanszírozásához - tették hozzá.

Az ÉVOSZ szerint Magyarországon adottak a magasabb energetikai követelményeket biztosító anyagok, berendezések, tervezési megoldások és kivitelezési technológiák az építésgazdasági piaci szereplők részéről. Mindazok a termékek és tervezési - kivitelezési tudás megvan, ami az MNB energetikai és környezettudatos elvárásainak megfelel. Azonban fontos, hogy a jegybanki programokban teljeskörűen és egyértelműen fogalmazzák meg az "építési-szakmai" elvárásokat, követelményeket.

Mivel a meglévő lakásvagyon mintegy 60 százaléka nem felel meg a magasabb energetikai elvárásoknak és a környezet-tudatosság sem érvényesül, ezért fontos, hogy a jegybanki programok ne csak az új lakóingatlanokhoz nyújtsanak kedvező finanszírozási lehetőséget, hanem a felújításokhoz is - olvasható az ÉVOSZ közleményében.

Virág Barnabás, a jegybank alelnöke még július elején jelentette be, hogy a monetáris tanács augusztustól zöld jelzáloglevél-vásárlási program, majd októbertől Nhp zöld otthon program elindításáról határozott.

Közlése szerint a Zöld otthon programot 200 milliárd forintos keretösszeggel hirdetik meg, csak lakossági ügyfelek vehetik fel a teljes futamidő alatt fix kamatozású hitelt.

Az MNB ezúttal is 0 százalékos kamat mellett biztosít majd refinanszírozási forrást a hitelintézeteknek, amelyet azok legfeljebb 2,5 százalékos, a futamidő végéig rögzített ügyleti kamat mellett hitelezhetnek tovább a lakossági ügyfeleknek. A programban magas energiahatékonyságú új lakások, családi házak építésére, illetve vásárlására nyújtható hitel, legfeljebb 70 millió forint összegben és maximum 25 éves futamidővel.

Közölte: a zöld jelzáloglevél-vásárlási program stratégiai célja, hogy célzott vásárlásokon keresztül hozzájáruljon a hazai zöld jelzáloglevél-piac megteremtéséhez, ezen keresztül pedig a zöld jelzáloghitelek terjedéséhez. Mindez közvetetten támogatja az energetikai szempontból korszerű ingatlanok építését - mondta. A monetáris tanács döntése értelmében az MNB 200 milliárd forintos vásárlási összeg elérésekor felülvizsgálja a programot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!