EY: látványosan nőtt a külföldi befektetések száma Magyarországon

Gazdaság, 2022.07.19

(MTI) - Fellendültek az európai működőtőke-befektetések tavaly, Magyarországon 58 százalék volt a növekedés az előző évhez képest - közölte az MTI-vel kedden az EY.

A nemzetközi tanácsadó cég felmérése alapján a befektetők 64 százaléka arra számít, hogy Európába a következő három évben egyre több beruházás érkezik, és 53 százalékuk erősítené jelenlétét a kontinensen.

A régiós világrangsort 60 százalékkal Nyugat-Európa vezeti, míg Észak-Amerikát 52 százalék, Kelet- és Közép-Európát 42 százalék tartja befektetési szempontból a legkedvezőbb térségnek - írták. A közlemény szerint 2021-ben Európa-szerte 5877 befektetési projekt valósult meg, az emelkedés 5 százalék az előző évhez képest. Magyarországra 76 projekt jutott, ami 58 százalékkal haladja meg a 2020-as eredményt, és a 15. helyet jelenti az európai listán.

Belföldön főképp a járműgyártás, a szoftver- és IT-szolgáltatások, az elektronika a legnépszerűbb beruházási terület, a befektetők többsége Dél-Koreából, Németországból, az Egyesült Államokból, Ausztriából érkezett. Magyarországon 2021-ben a kiemelt működőtőke-beruházások összege elérte az 5,3 milliárd eurót, miközben Csehország 985 millió euróval, Szlovákia 0,5 milliárd euróval, Lengyelország 3,5 milliárd euróval zárt.

Népességarányosan mind a beruházási volumen, mind a projektek, mind az új munkahelyek száma alapján Magyarország volt a legsikeresebb a V4-ek közül - tették hozzá.

Az EY úgy véli, hogy a működőtőke-befektetések leginkább a kedvező, kiszámítható adózási és szabályozási környezetet, a képzett munkaerőt, a szellemi tulajdonjog védelmét részesítik előnyben. A közlemény szerint a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója úgy véli, hogy a belföldi befektetéseket továbbra is a távol-keleti tőke uralhatja, de a német és amerikai kapcsolat is erős marad.

Joó István hozzátette, hogy Magyarország előnyben részesíti a tudás- és technológiaközpontú projekteket, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak a gazdasági növekedéshez. Az EY felmérése 2022 februárja és áprilisa között készült 501 nemzetközi befektető megkérdezésével. A kutatáshoz elemezték a 2021-ben bejelentett európai működőtőke-projekteket is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!