Ezért érdemes a hőszigetelést a falakkal kezdeni

Gazdaság, 2019.07.17

Egy energiamegtakarító beruházás megtérülésének mértéke nagyban függ a szóban forgó háztól, illetve a bent lakók komfortérzetétől is.

Hungarocell Ettől függetlenül a munkák megkezdése előtt érdemes alaposan megvizsgálni a következő szempontokat.

Meg kell nézni, hogy a tető szigetelése megoldott-e, és ha igen, akkor mennyire korszerűen. Ugyanúgy célszerű meggyőződni a födémek állapotáról. A falazat anyagát, a benne található nyílászárókat és külső vakolatának állapotát is feltétlenül javasolt szemügyre venni. Végül az épületben található gépészetet is át kell nézni, hogy megfelel-e a kívánalmaknak. Rövid bejegyzésünkből kiderül, hogy mindenek előtt miért érdemes a hőszigetelési munkálatokat a falakkal kezdenünk.

Komfortosabb érzet, akár ugyanolyan hőmérsékleten is

A falak hőmérsékletének, a levegő relatív nedvességének, valamint a légmozgásnak egy bizonyos értékhatáron belül kell maradnia ahhoz, hogy az adott helyiség komfortos érzetet tudjon biztosítani a benne tartózkodóknak.

Példának okáért egy 20°C-os helyiség tekintetében akkor beszélhetünk optimális körülményekről, ha a falak hőmérséklete 18-20°C közötti, a relatív légnedvesség tartalma
35-70%, a légáramlás pedig 0 m/s. A jelenséget alátámasztja az a bizonyított tény is, miszerint azonos hőmérsékleten kevésbé lesz komfortos a tartózkodás, hogyha közben a falak hidegek.

Némi tudományos háttér

Egy nem hőszigetelt fal kapcsán a téli időszakban a falazat nagyjából egyharmad része a negatív hőmérsékleti tartományba eshet. Ennek következtében a hőtároló képessége is csökken. A folyamat eredményeképp a falszerkezetben káros feszültségek keletkezhetnek, amelyek egyúttal az épület élettartamára is negatív hatással vannak. Ezzel szemben hőszigeteléssel a falszerkezet teljes mértékben pozitív hőmérsékleti tartományban fog tartózkodni. Mivel a falat is fel kell fűteni, így a helyiség felmelegítése némileg több időt vehet igénybe. Viszont amikor a felmelegítés megtörténik, azt követően a hőtároló képesség remekül kihasználható. Ezen kívül a falszerkezet belső felületi hőmérséklete is nagyobb lesz, ezáltal kellemesebb hőérzetet is képes adni.

Ezért is érdemes a hőszigetelést a falakkal kezdeni

Köztudott, hogy az épületek rengeteg energiát fogyasztanak. Mivel a hőveszteség csaknem 30%-a a falakon keresztül történik, így a szigeteléssel el tudjuk érni, hogy ennek a mértéke
jelentősen csökkenjen. Ezáltal a téli hidegebb hónapok, illetve a nyári melegebb időszakok alatt is energiát tudunk megtakarítani. Elvégre a fűtés, illetve hűtés intenzitásának csökkentése egyben a költségek lefaragását is jelenti. A kevesebb energia felhasználásával pedig nemcsak a pénztárcánkat tudjuk kímélni, hanem valamelyest a környezet hosszú távú megóvásához is hozzá tudunk járulni.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!