FAO: májusban 17 havi mélyponton a világpiaci élelmiszerárak

Gazdaság, 2020.06.04

Májusban már a negyedik egymást követő hónapban csökkentek a világpiaci élelmiszerárak, részben a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett keresletvisszaesés hatására.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított májusi árindex áprilishoz viszonyítva 1,9 százalékkal (3 ponttal) 162,5 pontra, 2018 decembere óta a legalacsonyabb szintre süllyedt.

A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Májusban a tejtermékek árindexe 7,3 százalékkal zuhant, elsősorban a vaj és a sajtfélék árcsökkenése miatt.

A cukor ára az általános trenddel ellentétesen mozgott, az áprilisi 13 éves mélypont után májusban 7,4 százalékkal nőtt részben amiatt, hogy a nemzetközi olajárak emelkedése miatt bővült a kereslet a nyerscukorból előállított, üzemanyagként használt etanol iránt is. Árnövelő hatása volt annak is, hogy Indiában és Thaiföldön a vártnál kisebb volt a termés. India a világ második legnagyobb cukortermelője, Thaiföld pedig a második legnagyobb cukorexportáló.

A növényi olajok árindexe 2,8 százalékkal, 10 havi mélypontra esett, miközben a szemes terményeké 1 százalékkal, a húsféléké pedig 0,8 százalékkal csökkent.

Tavaly az árindex átlagosan 171,5 pont volt, 1,8 százalékkal magasabb, mint 2018-ban, de 25 százalékkal alacsonyabb a 2011. évi csúcsnál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!