Februárban az egy évvel korábbi alá csökkent a lakáseladási aktivitás az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2021.03.31

A folyamatban lévő lakáseladási szerződéskötések száma kilenc hónapja az első alkalommal csökkent éves bázison az Egyesült Államokban az ingatlanforgalmazók szakmai képviseleti szervezete, a National Association of Realtors (NAR) szerdai közleménye alapján.

Februárban az előző havihoz képest 10,6 százalékkal 110,3 pontos indexértékre csökkentek a folyamatban lévő lakáseladások az Egyesült Államokban. A 100 pontos indexértéknek a 2001-es lakáseladási aktivitás felel meg. A februári a második csökkenés volt havi bázison, a januári 2,4 százalékos csökkenés után.

A februári csökkenésnél nagyobb havi csökkenésre legutóbb tavaly májusban volt példa, 21,8 százalékos eséssel. A májusi előtt áprilisban csökkent a lakásértékesítési szerződések aláírásának a száma 20,8 százalékkal az előző havihoz képest. A járványhelyzet miatt ebben a két hónapban bekövetkezett visszaesést júniusban viszont 44,3 százalékos növekedés követte.

A februári lakáseladási aktivitási index a januári 2,5 százalékos és a februári 10,6 százalékos havi csökkenés után 0,5 százalékkal süllyedt az egy évvel korábbi alá, míg januárban még 13,5 százalékkal állt felette.

Éves bázison a februárit megelőzőleg nyolc hónapon keresztül haladta meg az egy évvel korábbit a lakásvásárlási aktivitás. Az előző évinél magasabb lakásvásárlási szerződéskötési aktivitásnak a rekordalacsony jelzáloghitel-kamatok és a magas kínálat volt az oka, a februári csökkenés viszont már a kínálat csökkenésére vezethető vissza, a gazdasági fellendülés reményében emelkedő kamatoknak a keresletre gyakorolt hatását viszont a NAR elemzésében még nem mutatták ki.
https://www.nar.realtor/research-and-statistics/housing-statistics/pending-home-sales
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!