Februárban emelkedtek a termelői árak az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2021.03.12

A januári rekordnövekedés után februárban a vártnak megfelelő mérsékelt ütemben nőttek a termelői árak havi bázison az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics pénteki jelentése alapján.

Februárban a piaci várakozásoknak megfelelő 0,5 százalékkal nőttek a termelői árak az előző havihoz képest az Egyesült Államokban a januári 1,3 százalékos havi növekedés után, ami a legnagyobb volt a nyilvántartás 2009 decemberi kezdete óta. Decemberben 0,3 százalékos volt a havi növekedés.

A februárig terjedő 12 hónapos időszakban a termelői árak 2,8 százalékkal emelkedtek, ami a legnagyobb 12 havi növekedés a 2018 októberével végződő 12 hónapban elért 3,1 százalékos növekedés óta. A piac 2,7 százalékos növekedést várt a februárral végződő 12 hónapra a januári 1,7 százalék után.

Az anyagi javak termelői ára 1,4 százalékkal nőtt februárban az előző havihoz képest, a szolgáltatásoké pedig 0,1 százalékkal. A javak árának a növekedéséhez a legnagyobb mértékben az energiaárak 6,0 százalékos havi növekedése járult hozzá. Az élelmiszerek ára 1,3 százalékkal emelkedett.

Energiaárak és élelmiszerárak nélkül (maginfláció) a termelői árak 0,2 százalékkal emelkedtek februárban az előző havihoz képest a januári 1,2 százalékos havi növekedés után. A februárral zárt 12 hónapos időszakban energia és élelmiszerárak nélkül 2,2 százalékkal emelkedtek a termelői árak, ami a legnagyobb növekedés a 2019 májusában végződő 12 havi periódusban elért 2,4 százalék óta. A januárral végződő 12 hónapban 2,0 százalékos volt az áremelkedés.
https://www.bls.gov/news.release/pdf/ppi.pdf
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!