Februárban nem változott a konjunktúraérzet a Századvég felmérése szerint

Gazdaság, 2021.02.18

Sem a lakossági, sem a vállalati konjunktúraérzet nem változott februárban, mindkettő kis mértékben negatív maradt - közölte a Századvég Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel csütörtökön.

A -6,4 pontos lakossági konjunktúraindex négy alindexe vegyesen alakult az előző havihoz képest, de egyik sem módosult jelentős mértékben. A legkedvezőtlenebb továbbra is az infláció megítélése, ami a januári -18,9 pontról -17,4 pontra javult, a szeptemberi mélyponthoz képest pedig több mint 10 ponttal. A foglalkoztatás -2,9 pontról -0,4 pontra, a gazdasági helyzet -11,5 pontról -10,5 pontra, az anyagi helyzetet leíró mutató viszont -3,6 pontról -6,7 pontra módosult. A Századvég szerint az adatok arra utalnak, hogy jelentős változás csak a korlátozások feloldása után várható.

A legnagyobb javulást a forint árfolyamával kapcsolatos várakozásokban mérték, amit a stabil árfolyamnak tulajdonítanak. Noha a lakosság továbbra is inkább gyengülésre számít, 10,3 százalékról 13,7 százalékra nőtt a kismértékű erősödést várók aránya, jelentős gyengülést pedig 23,4 százalék helyett 18,9 százalék vár.

A legnagyobb negatív irányú változás a hitelállományának alakulásában következett be. A januári 22,8 százalék után csupán 17,5 százalék számolt be csökkenő hitelállományról, növekedésről viszont 9,7 százalék helyett 11,1 százalék - írták.

A felmérés szerint a -12,1 pontos vállalati konjunktúraindex alindexei sem változtak jelentősen. Az iparági környezet megítélése 1,0 ponttal, 15,4 pontra nőtt, ami a legkedvezőbb mutató. A gazdasági környezet -18,4 pontos megítélése is javult ugyan 1,1 ponttal, de változatlanul ez a megítélés a legkedvezőtlenebb. Az üzleti környezet mutatója -13,7 pontról -15,1 pontra romlott, miközben a termelési környezet megítélése minimális változással -13,8 pont lett.

A legnagyobb javulás a rendelésállomány megítélésében következett be. Januárban 44,8 százalék, februárban 41,2 százalék nyilatkozott alacsony rendelésállományról, míg a magas rendelésállománnyal rendelkezők aránya 6,4 százalékról 9,1 százalékra nőtt.

A legnagyobb romlás az elmúlt 12 hónapban beruházást végrehajtó cégek arányában történt, de ez is csekély mértékű. A januári 32,4 százalék után februárban a megkérdezettek 30,0 százalék mondta azt, hogy hajtott végre beruházást - olvasható a közleményben.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. 2019 augusztusa óta hónapról hónapra készíti el a vállalati, illetve a lakossági konjunktúraindexet ezer vállalatvezető, és ezer felnőtt megkérdezésével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!