Februárban 1,8 százalékra csökkent a cseh infláció

Gazdaság, 2018.03.09

Februárban 1,8 százalék volt az éves infláció Csehországban a januári 2,2 százalék után - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken.

2016 novembere óta ez a legalacsonyabb mutató. Február már a negyedik hónap volt, amikor csökkent az infláció. A csehországi fogyasztóiár-emelkedés azután ugrott két százalék fölé, hogy tavaly áprilisban a cseh jegybank megszüntette az intervenciókat a korona árfolyamának kordában tartására. A februári inflációs mutatót alapvetően az élelmiszerek és a távközlési szolgáltatások árának csökkenése, illetve az alkoholos italok lassúbb drágulása befolyásolta. Pénzügyi elemzők számoltak ugyan az éves infláció februári mérséklődésével, de általános volt a várakozás, hogy csak két százalékra csökken a mutató. A statisztikai hivatal közzétette a havi bérek tavalyi alakulását is. A CSÚ szerint 2017-ben éves összehasonlításban a keresetek 7 százalékkal 29 504 koronára (342 246 forint) emelkedtek. A reálbérek tavaly 4,4 százalékkal nőttek.

Különösen gyors volt a béremelkedés a tavaly negyedik negyedévben. Éves összehasonlításban 8,0 százalékkal nőttek a bérek és a havi átlagbér elérte a 31 646 koronát (367 093 forint).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!