Fed jegyzőkönyv: a gazdasági fejleményektől függ a kamat alakulása

Gazdaság, 2019.02.20

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed januári kamatdöntő ülésének szerdán közzétett jegyzőkönyve szerint a Federal Reserve monetáris politikája a jövőben rugalmasan alkalmazkodik a pénzügyi, gazdasági feltételek alakulásához, így a kamatmódosítások üteme és mértéke bizonytalan.

A Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) január 29-30-i ülésén nem változtatott az irányadó 2,25-2,50 százalékos dollárkamat-sávon. A szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyv tanúsága szerint a döntés a januári ülésen egyhangúlag született meg.

A Fed az erős gazdasági növekedéssel, a foglalkoztatás erőteljes bővülésével, az alacsony munkanélküliségi rátával, a lakossági fogyasztás erőteljes javulásával és a fogyasztói árak inflációs célt megközelítő emelkedésével indokolta döntését.

A Fed szerdán közzétett jegyzőkönyve szerint a további kamatmódosításokat tekintve "türelmesek" lesznek a döntéshozók, figyelembe véve a globális gazdasági és pénzügyi fejleményeket.

A nyíltpiaci bizottság 2015 decembere előtt hét évig tartotta történelmi mélységben, zéró közeli szinten az alapkamatot, hogy ösztönözze a gazdasági növekedést és felpörgesse az inflációt.

A Federal Reserve 2018-ban négy alkalommal, 25-25 bázispontos kamatemelést hajtott végre, legutóbb decemberben, amikor 2,25-2,50 százalékra húzta fel az irányadó kamatsávot. A Fed döntéshozóinak akkori indoklása alapján két kamatemelést lehetett valószínűsíteni 2019-re.

A Fed illetékesei tettek már utalást az elmúlt hetekben-hónapokban a monetáris szigorítási pálya meredekségének a csökkentésére. Az előző három kamatdöntő ülés indoklásából és jegyzőkönyvéből már a lassítási szándék jelei voltak kiolvashatók.

A januári ülés szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyve szerint a döntéshozó testület bizonytalan volt a kamatemelések ütemével és várható mértékével kapcsolatban. A kamatmódosítások mértékét és ütemét a gazdasági kondíciók és kilátások, a foglalkoztatás és az infláció indikátorainak figyelembe vételével határozzák meg a jövőben. A jegyzőkönyv szerint a Fed döntéshozóinak egy része úgy gondolta a januári ülésen, hogy csak abban az esetben szükséges a további kamatemelés, ha az infláció magasabb lesz, mint az előrejelzésben szereplő mérték, a döntéshozók között azonban többen úgy érveltek, hogy ha a gazdaság a várakozásoknak megfelelően teljesít, tovább lehetne emelni a kamatokat.

A dokumentum szerint a Fed illetékesei aggódnak a globális gazdasági növekedéssel kapcsolatos bizonytalanságok miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!