Fed-jegyzőkönyv: bizonytalan az idei kamatemelések száma

Gazdaság, 2019.01.09

A Fed decemberi kamatdöntő ülésének szerda este nyilvánosságra hozott jegyzőkönyve szerint a döntéshozók elbizonytalanodtak az idei kamatemelések számával kapcsolatban.

A dokumentum szerint nőtt a Fed illetékeseinek az aggodalma a részvénypiacokon tapasztalható kilengések miatt, a kereskedelmi feszültségek hatására, és általában a globális gazdaság növekedésével kapcsolatos bizonytalanságokra.

A jegyzőkönyv szerint a Fed kamatalakítói szerint az infláció továbbra is mérsékelt marad és a jegybanknak nem kell sietnie egy újabb kamatemeléssel.

A jegyzőkönyv azon a decemberi ülésen készült, amelyen a Fed a a tavalyi negyedik kamatemelésről döntött.

A Fed 25 bázisponttal, 2,25-2,50 százalékra emelte az irányadó kamatsávot. A szerdán ismertetett jegyzőkönyv szerint azonban "néhányan" a kamatemelés ellen szóltak.

A Fed a decemberi kamatemelő döntés indoklásában mérsékelte gazdasági növekedési prognózisát és inflációs várakozását, valamint enyhített a korábban jelzett monetáris szigorítási pálya meredekségén, a korábbi három helyett inkább két idei kamatemelést valószínűsítve.

Egyes elemzők szerint, ha a gazdaság növekedése jelentősebben lassul, akkor a Fed idén csak egy alkalommal emel kamatot, de az is lehet hogy egyáltalán nem kerül sor rá.

Decemberi ülésén a 2018. évi GDP-növekedési prognózisát 3,0 százalékra csökkentette a szeptemberben jelzett 3,1 százalékról, a 2019. évit pedig 2,3 százalékra 2,5 százalékról. 2020-as és 2021-es növekedési prognózisát változatlanul 2,0 és 1,8 százalékon hagyta a Fed.

A 2018. évi és a 2019. évi inflációs várakozását 1,9 százalékra csökkentette 2,1 és 2,0 százalékról a Fed, az elkövetkező két évit pedig meghagyta 2,1 százalékon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!