TV műsor

Fed jegyzőkönyv: növekedési kilátások aggasztják a jegybanki döntéshozókat

Gazdaság, 2019.07.10

A Fed júniusi kamatdöntő ülésének szerdán publikált jegyzőkönyve szerint aggodalmukat fogalmazták meg a monetáris tanács tagjai az Egyesült Államok gazdaságának növekedési kilátásait illetően, ezért többen közülük a gazdaságösztönző célú kamatcsökkentés szükségessége mellett érveltek.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) június 18-19-ei kamatdöntő ülésén a piaci várakozásokkal összhangban a december óta érvényes 2,25-2,50 százalékos sávban hagyta az irányadó kamatot.

A kamatdöntő ülés után közvetlenül ismertetett közlemény szerint az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások éves árindexe csökkent az első negyedévben, a maginfláció így a jegybanki célnak számító két százalék alá süllyedt.

A közlemény a feszes munkaerőpiaci helyzet mellett fokozódó gazdasági aktivitással, a munkahelyek számának növekedésével és az alacsony a munkanélküliséggel indokolta a kamattartó döntést.

A közlemény rámutatott ugyanakkor a háztartások kiadásainak és a vállalati beruházásoknak az első negyedévinél gyengébb ütemű emelkedésére is.

A jegyzőkönyvből viszont már kiderül, hogy számos ágazatban, elsősorban a feldolgozóiparban, egyre több vállalat fogja vissza a munkaerő-felvételt a kereskedelmi ellentétek által keltett bizonytalan kilátások miatt.

A júniusi kamatdöntő ülés szerdán publikált jegyzőkönyve alapján a monetáris politikai döntéshozó testület számos tagja az amerikai gazdasági növekedés szerintük szaporodó kockázataira hivatkozva a kamatcsökkentés szükségessége mellett érvelt, "amennyiben a kedvezőtlen fejlemények tartósnak bizonyulnak és megterhelik a növekedési kilátásokat".

Többen úgy látták, hogy "rövid távon" a kamatcsökkentésre pusztán kockázatkezelési szempontból is szükség lehet "a későbbi kedvezőtlen hatások kivédése céljából".

Az amerikai gazdaságra leselkedő kockázatokat elsősorban a világgazdasági növekedés lassulására, a külkereskedelmi ellentétek éleződésére, valamint az inflációs nyomás gyengülésére vezették vissza.

A tanács tagjai azonban nem voltak egy véleményen a kamatcsökkentés szükségességét illetően.

"Számosan" közülük inkább a kivárásra tették le a voksot, mondván, a kamatok csökkentését csak a kilátások további romlása esetén tartanák szükségesnek. A tanács egyes tagjai pedig megelégedtek volna "a korábbinál valamivel laposabb" kamatemelési pályával is. Kamatcsökkentést egyáltalán nem tartottak indokoltnak.

A júniusit megelőző májusi kamatdöntő ülés jegyzőkönyvéből még az derült ki, hogy "türelmes" kamatpolitika folytatására készült a Fed. A dokumentum megfogalmazása szerint egy "bizonyos ideig" a monetáris politikai döntéshozók még "türelmesek" lesznek, figyelemmel kísérik az amerikai és a globális gazdasági és pénzügyi fejleményeket.

Piaci elemzők akkor a monetáris tanács tagjainak jegyzőkönyvbe foglalt kijelentéseiből azt a következtetést vonták le, hogy a testület nemigen látja szükségét a kamatok módosításának.

A Fed 2015 decemberében kezdett kamatemelési ciklusba, azóta kilenc alkalommal emelt kamatot, minden esetben 25 bázisponttal. Tavaly négy alkalommal volt kamatemelés. Az irányadó kamatsáv jelenleg 2,25-2,50 százalék.

A nyíltpiaci bizottság 2015 decembere előtt hét évig tartotta történelmi mélyponton, zéró közeli szinten az alapkamatot a gazdasági növekedés ösztönzése és az infláció felpörgetése céljából.

Amennyiben a Fed a júniusi kamatdöntő ülés jegyzőkönyvében is megerősített jelzéseivel összhangban valóban kamatot csökkent, az több mint egy évtizede, 2008 óta az első kamatcsökkentés lesz a részéről.
https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/files/fomcminutes20190619.pdf
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!