Fehérorosz miniszter: határidőre elkészül az asztraveci atomerőmű

Gazdaság, 2018.10.09

Az Asztravec közelében épülő atomerőmű első blokkja, az eredeti terveknek megfelelően 2019-ben, a második blokk pedig 2020-ban készül el, a projekt orosz fővállalkozója, a Roszatom az ütemterv szerint halad a munkálatokkal - mondta Viktor Karankevics fehérorosz energetikai miniszter a 23. Fehérorosz energetikai és környezetvédelmi expo plenáris ülésén kedden, Minszkben.

Kiemelte, a legszigorúbb nemzetközi biztonsági követelményeknek megfelelő 3+ generációs - a paksi bővítésnél is alkalmazandó - VVER-1200-as reaktorokkal épülő blokkok az üzemeltetést követően évente mintegy 5 milliárd köbméter földgáz megtakarítását, és mintegy 10 millió tonna széndioxid kibocsátás megelőzését teszik lehetővé.

Ija Malkina, a fehérorosz környezetvédelmi miniszter első helyettese a plenáris ülésen hangsúlyozta, hogy a fenntartható fejlődés és a széndioxid kibocsátás mérséklése érdekében, a nemzetközi tendenciákkal összhangban, Fehéroroszország támogatja az atomenergia és a megújuló energia együttes használatát.

A kedden nyílt két napos expón 20 ország kiállítói vesznek részt, a kísérő rendezvényeken előadások hangzanak el a környezetvédelem és az energetika kapcsolatáról, a fejlődés lehetséges irányairól.

A Roszatom kelet-európai részlegének vezetője, Vlagyimir Gorn a keddi kerekasztal beszélgetésen kiemelte, az atomenergetika felhasználása a fenntartható fejlődés része, gazdasági szempontból előnyös, hozzájárul a gazdasági növekedéshez. Példaként említette, egy munkahely az atomenergetika szektorban tíz további munkahelyet teremt más ágazatokban, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az energiatermelés mellett az atomenergetika hozzájárul a tudományos kutatásokhoz és a magas technológiai termékek exportjához is, emellett az atomenergia egészségügyi alkalmazása is egyre elterjedtebb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!