Fékezi exportkivitelét a Mapei Kft.

Gazdaság, 2021.07.08

A budaörsi székhelyű építőipari segédanyaggyártó cég a belföldi igények zavartalan kielégítése érdekében fékezte exportkivitelét - közölte a cég az MTI-vel csütörtökön.

Az intézkedés hatására stagnál a vállalat kivitele, az exportforgalom június végén 232 millió forint volt, amely mindössze 1,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A vállalat június végi belföldi forgalma 13,4 milliárd forint volt, 20 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának eredményeit - írták.

"Az év második felében csak akkor szolgáljuk ki az exportot, ha már a hazai keresletet kielégítettük. Hasonló a helyzet, mint 2017-ben, amikor a megnövekedett belföldi igények miatt az export befagyasztására kényszerültünk. Jelenleg erre nincs szükség, azonban folyamatosan figyeljük a magyar piacot és csak akkor exportálunk, ha a hazai piaci igényeket már kiszolgáltuk" - tájékoztatott Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője a közleményben.

A vállalat idén 15 emberrel bővíti munkavállalói létszámát, hogy zökkenőmentesen ki tudja szolgálni a megnövekedett keresletet. A vállalat, budaörsi központjában, valamint sóskúti gyártóüzemében, jelenleg 219 munkavállalót foglalkoztat.

A Mapei Kft. alapanyag ellátása stabil, termékhiány nincs, azonban néhány termékcsoportban, az epoxy gyanta bevonatok, ipari padlók, epoxy fugázók, ragasztók, valamint szintetikus vízszigetelő lemezek területén előfordulhatnak jelentős csúszások.

A vállalat mindent elkövet az alapanyagellátás biztosítása és az árstabilitás megőrzése érdekében. Költségszerkezet átalakítással és költségcsökkentéssel eredményesen mérsékelte az alapanyagárak emelkedésének árhatását, melynek köszönhetően május óta nem kényszerült áremelésre - írták.

Markovich Béla szerint őszre várható a jelenlegi alapanyaghiány, ellátási nehézségek és megnövekedett kereslet miatti helyzet normalizálódása.

A Mapei Kft. az építőipari segédanyaggyártás és -forgalmazás egyik legjelentősebb piaci szereplője Magyarországon, a vállalat 1991-ben jött létre az osztrák Mapei GmbH alapításában, a Mapei S.p.A. leányvállalataként. A társaságnak 2020-ban 22,7 milliárd forint volt a nettó belföldi árbevétele, ami 16,7 százalékos növekedés éves összevetésben.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Mapei Kft. 2019-ben 1,35 milliárd forintos nyereséggel zárt, 2018-ban pedig 818,87 millió forint volt az adózott eredménye.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!