Fidelity International: 2030-ra a vállalatok 24 százaléka lehet karbonsemleges

Gazdaság, 2021.03.03

A fenntarthatóság felértékelődésének köszönhetően világszerte a vállalatok 24 százaléka lehet karbonsemleges 2030-ra - közölte a Fidelity International az MTI-vel szerdán.

A befektetési szolgáltató elemzői felmérése szerint az európai vállalatok járnak elől a kibocsátás csökkentésében, 2030-ra 30 százalékuk érheti el a karbonsemlegességet. A Távol-Kelet kissé lemaradt ezen a téren, ott 23 százalék lehet az arány 10 éven belül, Kínában és Japánban kicsit még alacsonyabb. Észak-Amerikában 20 százalék körül lehet az arány, míg Dél-Amerikában 10 százalék alatt maradhat - írták. A hosszabb távú becslésekből ugyanakkor az is kiderül, hogy 2050-re a világ minden részén átlépheti az 50 százalékot, Európában a 70 százalékot is a karbonsemleges vállalatok aránya.

A közlemény szerint a Fidelity International az éghajlatváltozást nem csak a társadalom, hanem az üzleti élet számára is az egyik legnagyobb veszélynek tartja, ezért elvárják a partnereiktől, hogy foglalkozzanak ezzel a kérdéssel. Örömmel látják ugyanakkor, hogy a fenntarthatóság a világ minden részén egyre inkább felértékelődik. A legfrissebb felmérésben a Fidelity elemzőinek 54 százaléka számolt be arról, hogy a hozzájuk tartozó cégek többsége ezzel is foglalkozik, noha tavaly még csak 46 százalék, 2017-ben pedig 13 százalék volt az arány.

A közlemény kitért a világgazdaság idei kilátásaira is. Mit írták, a vállalatvezetők az alacsony kamatoknak, a negatív reálhozamoknak és a támogató költségvetési politikának köszönhetően bizakodók. A növekedés ugyanakkor országonként és ágazatonként eltérően alakulhat a koronavírus elleni vakcinák terjesztésétől, és az új vírusvariánsoktól függően. Ha lesz jelentős fellendülés, az Európában az év második felére várható - tették hozzá. A felmérés adatai szerint az iparvállalatok, az energetikai és az informatikai cégek a leginkább derűlátók.

A Fidelity International évente közzétett elemzői felmérése csaknem 15 ezer vállalati kapcsolatfelvétel eredményét foglalja össze. A karbonsemlegességi előrejelzések a cégek jelenlegi tervein alapulnak, az előírások szigorodása miatt idővel felfelé módosulhatnak - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!