Garantiqa: ezermilliárd forint felett van a kezességvállalási portfólió

Gazdaság, 2020.09.30

Szeptember végére ezermilliárd forint fölé (1022,1 milliárd) emelkedett az MFB csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalási portfóliója, ez 31 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit - mondta Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón szerdán Budapesten, ahol azt is bejelentették: a Garantiqa Zrt.-ben 10 milliárd forintos tőkeemelést hajt végre az MFB Zrt.

Búza Éva közlése szerint az állomány éves bővülése 560 milliárd forint lehet idén, így a teljes portfólió mintegy 70 százalékkal, 1313 milliárd forint fölé nőhet 2020-ban. A bővülés dinamikáját példátlannak nevezte, amely azt mutatja, hogy az intézményi kezességvállalásnak kiemelkedően fontos szerepe lehet a járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak kezelésében, és a nehéz helyzetbe kerülő magyar kkv-k megsegítésében. Hozzátette: 2014-2019 között 2,5 szeresére nőtt a portfólió.

A júniusban indult rendkívüli Krízis garanciaprogramban szeptember végéig 253 milliárd forintnyi hitelt helyeztek ki, 5769 szerződésben, az állami kezességvállalás 222,5 milliárd forint volt. A megkötött szerződések 66 százaléka mikrovállalkozások ügyleteihez kapcsolódott - ismertette. Az 500 milliárd forintos keretösszeg kihasználtsága 45 százalékos, várakozásaik szerint az előirányzott keretösszeg feletti lesz a kereslet. A Garantiqa kezessége igénybe vehető a jegybank Nhp fix és Nhp hajrá! programjaihoz, a kezességvállaláshoz kapcsolódó hitelügyletek 84,3 százaléka Nhp forrásból refinanszírozott - mondta.

A garanciaprogramok a kockázatmegosztás révén érdemben járultak hozzá a gazdasági aktivitás fenntartásához. Válság esetén a feladat felértékelődik, az újonnan bevezetett programok tovább növelik a társaság aktivitását - fejtette ki, és kiemelte: a Széchenyi kártya programok minden hitele mögött a Garantiqa kezességvállalása áll.

Sipos-Tompa Levente, az MFB csoport elnök-vezérigazgatója rámutatott: a krízishelyzetben a vállalkozásoknak segítségre van szükségük, a kezességvállalási kapacitás fenntartásához pedig 10 milliárd forint tőkeemelést kell idén végrehajtani a Garantiqa Zrt.-ben, ezt az MFB Zrt. az államot megillető tulajdonosi jogok gyakorlójaként hajtja végre. A Garantiqa tőkehelyzete stabil, az üzleti aktivitás növekedése indokolja a 10 milliárd forintos tőkeemelést, további dinamikus fejlődést terveznek - mondta.

Sipos-Tompa Levente szerint a csoport szintet lépett: a Hiventures tartja a teljesítményét, 600-700 milliárd forint körül alakul szerződött hitelállománya.

Búza Éva kitért arra is, hogy a Garantiqa évek óta változatlan, 115 fős létszámmal érte el a dinamikus bővülést. A végrehajtott informatikai fejlesztésekkel már mindent digitálisan intéznek. A bankok is felismerték, hogy a digitális aláírás hiánya versenyhátrányt okoz. Rövid időn belül valamennyi banki partnerükkel digitálisan tudják a kezességvállalást intézni - mondta. A kezességvállalás meghatározó része 3 éves futamidejű forgóeszközhitelekhez kapcsolódik. A kisebb összegű hiteleknél a Széchenyi Kártya Program termékei meghatározóak: ebben szeptember végéig 4565 ügyletben 119,5 milliárd forint kezességet vállaltak közel 133 milliárd forint hitelösszeghez. Tavaly az átlagos kezességvállalás összege 18,8 millió forint volt, a biztosított hitelösszeg pedig 25,3 millió forint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!