Gépjárműimportőrök egyesülete: márciusban kevesebb új személyautót helyeztek forgalomba az egy évvel korábbinál

Gazdaság, 2020.04.01

Márciusban 11 478 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 14 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában; a forgalomba helyezett 2083 kishaszonjármű pedig 7 százalékkal volt kevesebb a tavaly márciusinál - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) szerdán az MTI-vel, a DataHouse Kft. adatai alapján.

Az idei első negyedévben összesen 32 670 új személyautó került forgalomba, 5 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A forgalomba helyezett új kishaszonjárművek száma 4690 volt, 10 százalékkal kevesebb a tavalyi első negyedévinél.

Az MGE áprilisra és májusra a koronavírus miatti válságintézkedések és a gyárbezárások miatt mintegy 50 százalékos visszaesést is elképzelhetőnek tart, de bízik abban, hogy ezt a második fél év valamennyire kompenzálni tudja majd.

A közleményben kitértek arra is, hogy a használt autók behozatala továbbra is emelkedik. Márciusban 11 777, az első negyedévben 37 759 használt személygépkocsi, valamint az első negyedévben 4300 használt kishaszonjármű érkezett az országba. Ennek a trendnek a megállítása, különösen a használt járművek korösszetétele miatt egyre kevésbé tűr halasztást - hangsúlyozta az MGE.

A nagyhaszonjárműveknél idén csökkenéssel számol az MGE a sofőrhiány és a dráguló működési körülmények miatt. A hazai buszparknál ugyanakkor az egyesület várakozása szerint 2020-ban fel fog gyorsulni a csere üteme. A motorkerékpároknál még mindig alacsony a forgalomba helyezések száma, de bizakodásra ad okot, hogy egyelőre nincs visszaesés - emelte ki az egyesület.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!