GKI: szeptemberben stagnált a foglalkoztatás

Gazdaság, 2020.10.16

Augusztushoz képest szeptemberben nem változott a foglalkoztatottság a GKI Gazdaságkutató Zrt. reprezentatív, 1000 ember bevonásával készült lakossági felmérése szerint.

Augusztusban a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - a KSH jelentése szerint - az egy hónappal korábbihoz képest 54 ezerrel, 4 millió 514 ezerre emelkedett, a tavaly augusztusihoz viszonyítva pedig 18 ezerrel csökkent.

Az MTI-hez pénteken eljutatott közleményében a GKI jelezte, hogy szeptember végén a munkahelyére teljes állásban bejárók aránya messze a legnagyobb, mintegy 89 százalék volt, ami ugyan hibahatáron belül, de augusztushoz képest némi növekedést jelent.

A részmunkaidőben foglalkoztatottaknál nem történt jelentős változás, arányuk szeptemberben 6-7 százalék volt. A részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya Észak-Alföldön volt a legnagyobb, de az átlagot a Közép- és Dél-Dunántúlon is meghaladta.

A távmunkában (otthonról) dolgozók aránya a koronavírus-járvány újabb felerősödése ellenére is alacsony szinten maradt, ami a GKI szerint azzal magyarázható, hogy a felmérés idején nem volt kijárási korlátozás. A távmunkában foglalkoztatottak aránya átlag feletti volt a közép-magyarországi és dél-alföldi régióban (3, illetve 2 százalék körüli), átlag alatti volt viszont a nyugat-dunántúli, észak-alföldi és észak-magyarországi régiókban.

Az állásidőn, fizetett vagy fizetés nélküli szabadságon lévők aránya 2 százalékra csökkent (a változás hibahatáron belüli). Ez egyaránt jelentheti azt, hogy visszakerültek normál állásba, de el is bocsáthatták őket - jegyezték meg. A közép-magyarországi régióban az állásidőn tartózkodók száma magasabb, szeptemberben 4 százalék körüli volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!