Gyengébb növekedésre számítanak a német kormány gazdasági tanácsadói

Gazdaság, 2021.03.17

Rontotta Németország hazai össztermékének (GDP) idei alakulására adott előrejelzését szerdán bemutatott elemzésében a német szövetségi kormány mellett működő független gazdasági tanácsadó testület, az új prognózis szerint az Európai Unió legnagyobb gazdasága 3,1 százalékkal növekedhet.

Az előző, tavaly novemberben készített előrejelzésben még 3,7 százalékos GDP-növekedést valószínűsítettek 2021-re.

A kilátások a koronavírus-járvány éppen novemberben felerősödött második hulláma, illetve a fertőzéshullám megfékezését szolgáló korlátozások miatt romlottak, a kibontakozást fenyegető legnagyobb kockázat pedig a formálódó harmadik hullám.

A több ágazat működését befagyasztó korlátozások miatt az idei első negyedévben valószínűleg csökkent a GDP, nagyjából 2 százalékkal, vagyis tovább folytatódott a recesszió, amely tavaly 4,9 százalékkal vetette vissza a német gazdaságot.

Ugyanakkor a kivitelre termelő feldolgozóipar egyre inkább lendületbe jön, mert több térségben erőteljes a kereslet termékeire, főleg a legnagyobb piacok közé tartozó Kínában és az Egyesült Államokban, ahol a járvány elleni küzdelem eredményei révén elindult a kilábalás a válságból.

Az oltási kampány előrehaladásával, a korlátozások fokozatos visszavonásával a következő hónapokban a belgazdaság is élénkül. Így a német gazdaság egészének teljesítménye 2021-2022 fordulóján ismét elérheti a járvány okozta válság előtti szintet, és a 2022-ben már 4 százalékos lehet a GDP-növekedés.

Hasonlóan alakulhatnak a folyamatok az euróövezetben, a közös pénzt használó EU-tagországok összesített GDP-je az idén 4,1 százalékkal, jövőre 4,2 százalékkal növekedhet.

A válság várhatóan továbbra is mérsékelt hatásokkal jár a munkaerőpiacon, a munkanélküliségi ráta a 2020 után az idén is 5,9 százalék lehet, és 2022-ben 5,3 százalékra mérséklődhet.

A járvány államháztartási hatásai várhatóan enyhülnek. A szövetségi államháztartás - amely 2019-ben még a GDP arányában számolva 1,5 százalékos többlettel zárt - a tavalyi 4,2 százalék után 4,1 százalékos hiánnyal zárhat az idén. Jövőre 1,5 százalékra mérséklődhet a deficit a gazdasági bölcseknek is nevezett tekintélyes tanácsadó testület elemzése szerint.

Az 1963-ban felállított tanács öt tagból áll, az államfő nevezi ki őket a szövetségi kormány javaslatára, megbízatásuk öt évre szól. A nagyjából húsz szakértővel együtt tevékenykedő független testület évente kétszer készít előrejelzést a német gazdaságban várható folyamatokról, és elemzést a gazdaság állapotáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!