Gyengült a Conference Board amerikai fogyasztói bizalmi indexe

Gazdaság, 2023.01.31

A várt stagnálás helyett romlott a Conference Board amerikai gazdasági kutató intézet amerikai fogyasztói bizalmi mutatója januárban.

A Conference Board kedden azt közölte, hogy a mutató januárban 107,1 pontra gyengült a decemberi 109 pontról. A 100 pontos érték az 1985-ös helyzetet tükrözi.

A jelenlegi helyzetindex - ami a fogyasztók jelenlegi üzleti és munkaerőpiaci viszonyainak megítélése alapján készül - a decemberi 147,4 pontról 150,9 pontra nőtt, míg a fogyasztók rövid távú jövedelmi, üzleti és munkaerőpiaci kilátásai alapján összeállított várakozások indexe 77,8 pontra esett januárban a decemberi 83,4 pontról.

A várakozási index 80 pont alá került, ami gyakran egy éven belüli recessziót jelez előre - jegyezte meg a Conference Board.

A fogyasztói bizalom csökkent januárban, de továbbra is a tavalyi mélypontnak számító júliusi 95,7 pont fölött van - mondta Ataman Ozyildirim, a Conference Board gazdasági jelentésekért felelős igazgatója, aki hozzátette: a fogyasztói bizalom a 15 ezer dollárnál kevesebbet kereső háztartások és a 35 év alatti háztartások esetében esett vissza leginkább.

Ataman Ozyildirim elmondta: januárban javult a fogyasztók megítélése a jelenlegi gazdasági és munkaerőpiaci feltételekről. A fogyasztók várakozási indexe azonban januárban visszaesett, tükrözve a gazdaság kilátásaival kapcsolatos aggodalmakat a következő hat hónapban. A fogyasztók kevésbé voltak derűlátóak a munkahelyek rövid távú kilátásaival kapcsolatban és az üzleti feltételek romlására is számítanak a közeljövőben.

Ennek ellenére a fogyasztók úgy vélik, hogy jövedelmük viszonylag stabil marad az elkövetkező hónapokban. Eközben a fogyasztóknak az autók és készülékek beszerzésével kapcsolatos tervei nem változtak, de kevesebben terveznek lakást vásárolni.

A következő 12 hónapra vonatkozó fogyasztói inflációs várakozások enyhén emelkedtek, 6,6 százalékról 6,8 százalékra nőttek, de az inflációs várakozások még így is elmaradnak a júniusban mért 7,9 százalékos csúcshoz képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!