Gyengült a svájci konjunktúramutató

Gazdaság, 2022.05.30

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben romlott a svájci konjunktúramutató értéke májusban.

Svájc vezető gazdaságkutató intézete, a zürichi Konjunkturforschungsstelle (Kof) hétfőn közölte, hogy a hat hónapra előretekintő májusi konjunktúramutatója 96,8 pont lett, alacsonyabb az egy hónappal korábbi 103 pontnál és gyengébb az elemzői várakozások átlagában szerepelt 102,3 pontnál. Az idei májusi mutató tavaly január óta a leggyengébb volt. Egy éve májusban jóval magasabban, 143,7 ponton állt.

A Kof megjegyezte, hogy a májusi mutató a hosszú távú átlag alatt van, a svájci gazdaság valószínűleg mérsékelten fejlődik a következő néhány hónapban.

Májusban a gazdaság szinte valamennyi ágának mutatója romlott, a pénzügyi és a biztosítási szolgáltatási ágazat indexe stagnált áprilissal összevetve.

Az Ukrajna elleni orosz invázió várható következményei miatt a svájci kormány gazdasági államtitkársága (SECO) márciusban az addigi 3 százalékról 2,8 százalékra rontotta idei GDP-növekedési előrejelzését. A legnagyobb svájci bank, a UBS eközben 2,8 százalékról 2,5 százalékra változtatta az idei gazdasági bővüléssel kapcsolatos várakozását.

A SECO márciusban 1,1 százalékról 1,9 százalékra módosította idei inflációs előrejelzését, és úgy vélte, hogy jövőre az infláció 0,7 százalék lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!