Gyorsult az amerikai feldolgozóipari szektor növekedése márciusban

Gazdaság, 2019.04.01

Az elemzők által várt stagnálással szemben gyorsult az amerikai feldolgozóipari szektor növekedése márciusban.

Az Egyesült Államok Ellátásilánc-menedzsment Intézete (Institute for Supply Management - ISM) hétfőn azt közölte, hogy a feldolgozóipari ágazat márciusi beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 55,3 pontra nőtt a februári 54,2 pontról.

Elemzők a februárival megegyező, 54,2 pontot vártak márciusra.

Az alindexek közül az új megrendelések mutatója 1,9 ponttal 57,4 pontra, a termelési mutató 1 ponttal 55,8 pontra, az árindexmutató 4,9 ponttal 54,3 pontra, a foglalkoztatottsági mutató pedig 5,2 ponttal 57,5 pontra nőtt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél nagyobb 50 pont feletti érték a növekedési ütem gyorsulását tükrözi.

Az ISM márciusi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe már a 31. egymást követő hónapban állt a növekedést és a visszaesést elválasztó 50 pont felett.

A feldolgozóipar az amerikai hazai össztermék 12 százalékát állítja elő.

Az eltérő módszertannal dolgozó Markit londoni gazdaságkutató intézet ugyancsak hétfőn azt közölte, hogy az amerikai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) márciusra 52,4 pontra, 2017 júniusa óta legalacsonyabb szintre süllyedt a februári 53 pontról. A Markit felmérése azt mutatta, hogy márciusban az új megrendelések bővülése 2017 júniusa óta a legkisebb volt, az új külföldi megrendelések bővülése pedig öt hónapja a legkisebb mértékben bővült.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!