Három hónapja a legkisebb teljesítménynövekedést jelzi az euróövezeti gazdaság júliusban

Gazdaság, 2019.08.05

Az euróövezeti gazdaság három hónapja leggyengébb teljesítménynövekedését jelzi a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet hétfőn publikált júliusi beszerzésimenedzser-indexe.

Júliusban az előzetes 53,3 pontnál alacsonyabb, 53,2 pont lett az euróövezeti szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges értéke. Az előző hónapban, 53,6 ponton állt a mutató.

A Markit a múlt héten csütörtökön tette közzé a feldolgozóipari BMI júliusi végleges értékét, ami 46,6 pontra, hatéves mélypontra csökkent az előző havi 47,6 pontról.

A szolgáltatóipari és a feldolgozóipari adatok összesítésével képzett, hétfőn publikált kompozit BMI végleges értéke az előzetes 51,5 ponttal megegyező lett az előző havi 52,2 pont után.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Az euróövezeti gazdasági teljesítmény növekedési ütemének júliusi lassulásához a legnagyobb európai nemzetgazdaság, a német 50,9 pontos, hat éve a legalacsonyabb kompozit BMI-vel járult hozzá a júniusi 52,6 pont után. A német feldolgozóipari BMI 2012 közepe óta a leggyengébb teljesítményt nyújtotta, 43,2 pontra zuhant júliusban a júniusi 45,0 pontról. De még a szolgáltatóipari teljesítménynövekedés üteme is lassult Németországban, a BMI 54,5 pontra csökkent az előző havi 55,8 pontról.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza az euróövezeti felmérés megállapításait kommentálva megjegyezte, hogy a harmadik negyedév elején is elsősorban a szolgáltatóipar teljesítményére támaszkodva növekedett az euróövezeti gazdaság, de "vannak már arra utaló jelek, hogy felülkerekedhet a feldolgozóipari lassulás fékező hatása".

Elmondta: az üzleti döntéseket leginkább az éleződő kereskedelmi ellentétek miatti aggodalmak, a lassuló világgazdasági növekedés, a tőkejavak iránti csökkenő kereslet, az autóeladások csökkenése, valamint az olyan geopolitikai tényezők, mint a Brexit befolyásolják. Az IHS Markit elemzőinek a megítélése szerint a júliusi adatok 0,1 százalékos negyedéves GDP-növekedéssel vannak összhangban.
https://www.markiteconomics.com/Public/Home/PressRelease/43fd7b59e09d433692a3bd82945deb98
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!