Hat évtizede nem mért csúcson a brit államadósság-ráta

Gazdaság, 2021.05.25

A legfrissebb adatok szerint csaknem hat évtizede nem mért szintre duzzasztotta a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósság-rátát a közfinanszírozás példátlanul magas nettó hiteligénye, elsősorban a koronavírus-járvány súlyos reálgazdasági és költségvetési hatásai miatt.

A brit statisztikai hivatal (ONS) kedden ismertetett összegzésében kimutatta, hogy április végén a nettó államadósság-állomány 2171,1 milliárd font (882 ezer milliárd forint) volt.

Ez 98,5 százalékos GDP-arányos nettó államadósság-rátának felel meg.

Az ONS visszatekintő adatsora szerint a brit közszféra nettó adósságrátája a hazai össztermék arányában mérve legutóbb 1962 márciusában volt ennél magasabb: akkor 99,5 százalékos nettó államadósság-rátát mértek.

Ezt megelőzően közvetlenül a második világháború után volt ennél magasabb a brit adósságteher: az 1946-1947-es pénzügyi év 251,8 százalékos GDP-arányos államadósság-rátával zárult.

A közfinanszírozási szektor nettó piaci hiteligénye - az állami bankrészesedések finanszírozási igénye nélkül számolva - áprilisban 31,7 milliárd font (13 ezer milliárd forint) volt.

Ez jelentősen elmaradt a brit kormány számára költségvetési és makrogazdasági előrejelzéseket készítő független elemzőintézet (Office for Budget Responsibility, OBR) prognózisától, amely 39 milliárd font nettó hiteligényt valószínűsített a múlt hónapra.

A statisztikai hivatal azonban kiemeli keddi ismertetésében, hogy ezzel együtt is ez volt a második legnagyobb összegű áprilisi kormányzati hitelfelvétel 1993 óta, amikor megkezdődtek a közfinanszírozás havi nettó hiteligényéről szóló rendszeres adatközlések.

Az ONS hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy a múlt hónapban felvett állami hitelek összege 15,6 milliárd fonttal alacsonyabb volt, mint tavaly áprilisban, a koronavírus-járvány megfékezését célzó, március végén elrendelt országos zárlat utáni első teljes hónapban.

Az ONS felülvizsgált számításai szerint a hazai össztermékhez mért államháztartási hiány a márciusban véget ért 2020-2021-es pénzügyi év egészében 14,3 százalék volt.

Ez 0,2 százalékponttal alacsonyabb a múlt hónapban ismertetett előzetes becslésnél, de így is rekord a második világháború óta eltelt időszakban: ennél magasabb GDP-arányos közfinanszírozási hiányt legutóbb az 1945-1946-os pénzügyi évben mértek, amikor a hazai össztermék 15,2 százalékának felelt meg az államháztartási deficit.

A jelenlegi, 2021-2022-es pénzügyi évre szóló költségvetés 10,3 százalékos GDP-arányos deficittel számol.

A koronavírus-járvány tavaly tavaszi első hullámának megfékezését célzó, 2020 márciusának végén bevezetett első országos zárlat szabadesésszerű zuhanást okozott a brit gazdaságban: a tavalyi második negyedévben 19,5 százalékkal, 2020 egészében átlagosan 9,8 százalékkal esett reálértéken a brit hazai össztermék, amely így a 2013-ban elért szintre zuhant vissza.

A tavalyi második negyedévi és az egész éves GDP-zuhanás egyaránt példátlan mértékű volt a modern brit gazdaságtörténetben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!