Hatéves mélypontra süllyedt a dél-koreai GDP növekedésének üteme

Gazdaság, 2019.06.04

    Szöul, 2019. június 4., kedd (MTI/Reuters) - Hatéves mélypontra, 1,7 százalékra süllyedt a dél-koreai gazdaság növekedésének éves összevetésű üteme az idei első negyedévben, a maginfláció pedig 20 éves mélypont közelébe lassult májusban, ami újabb nyomós érveket jelent amellett, hogy a jegybank kamatot csökkentsen.

A dél-koreai jegybank kedden közzétett második, végleges becslése szerint január-márciusban 0,4 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévhez viszonyítva. Legutóbb 2017 utolsó negyedévében mértek visszaesést negyedéves szinten.

Tavaly a negyedik negyedévben éves szinten 3,1 százalékkal, negyedéves összevetésben pedig 1,0 százalékkal nőtt Ázsia negyedik legnagyobb gazdasága, de a jó eredmény alapvetően a kormány gazdaságélénkítő intézkedéseinek volt köszönhető.

A nemzeti statisztikai intézet által ugyancsak kedden közzétett adatok szerint az erősen változékony élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció mindössze 0,6 százalékkal emelkedett májusban az egy évvel korábbihoz képest. Ennél alacsonyabb értéket, 0,1 százalékot legutóbb 1999 decemberében mértek.

"Az államkötvényhozamok már az irányadó jegybanki kamat szintje alá csökkentek, a friss inflációs adatok a piaci kamatszintekkel együtt kamatcsökkentésre késztetik a jegybankot" - jósolta Oh Chang-sob, a Korea Investment and Securities brókercég kötvénypiaci elemzője.

A koreai jegybank monetáris tanácsa nem változtatott irányadó kamatán május végi ülésén, de a döntés nem volt egyhangú, amit befektetők széles körben jelzésként értelmeztek arra, hogy a közeljövőben kamatcsökkentés jöhet.

Legközelebb július 18-án ülésezik a testület, és akkor teszi közzé legfrissebb gazdasági előrejelzését. Áprilisban csökkentette, 2,6 százalékról 2,5 százalékra a GDP-növekedés idén várható ütemét. Tavaly 2,7 százalékkal nőtt a dél-koreai gazdaság, hat éve a legkisebb mértékben.

Dél-Korea exportvezérelt gazdaságára az amerikai-kínai kereskedelmi háború jelenti a legnagyobb kockázatot, mivel éppen Kína és az Egyesült Államok a két legnagyobb kereskedelmi partnere. Január-márciusban az export 3,2 százalékkal, az import pedig 3,4 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest. Májusban már a hatodik egymást követő hónapban csökkent Dél-Korea exportja, ezen belül a Kínába irányuló kivitel zsinórban a hetedik hónapban esett vissza.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!