Hétéves mélyponton az euróövezet feldolgozóiparának teljesítménye

Gazdaság, 2019.10.01

Hét éve a leggyengébben teljesített az idén szeptemberben az euróövezeti feldolgozóipar a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.

Szeptemberben az előzetes 45,6 pontnál kissé jobbnak, 45,7 pontnak, de ezzel együtt is 2012 októbere óta a legalacsonyabbnak bizonyult az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges értéke az IHS Markit felmérésében.

A feldolgozóipari BMI szeptemberi értéke a nyolcadik egymást követő hónapban tartózkodik a teljesítmény növekedését a csökkenéstől elválasztó 50 pontos határ alatt.

Az euróövezeti feldolgozóipar teljesítményének romlásához elsősorban az új megrendelések 2012 októbere óta a legnagyobb mértékű visszaesése járult hozzá.

A teljesítménycsökkenés országonkénti bontásban elsősorban a legnagyobb európai nemzetgazdaság, a német romló üzleti kondícióinak tulajdonítható. A német feldolgozóipari BMI értéke 2009 júniusa, azaz 123 hónapja a legalacsonyabb értéket érte el, 41,7 pontot. Németországban az új megrendelések 2009. áprilisi szintre estek vissza.

A növekedési küszöb alatt teljesített szeptemberben Írország is 48,7 ponttal, Olaszország 47,8 ponttal, Spanyolország 47,7 ponttal, Ausztria 45,1 ponttal. A feldolgozóipari teljesítmény növekedését jelzi viszont a görög BMI 53,6 pontja, Hollandia 51,6 pontja és szerényebb mértékben Franciaország 50,1 pontja is.

"Az európai feldolgozóipar egészségi állapota szeptemberben csak tovább romlott, a vizsgált adatokban közel hét éve a legnagyobb mértékű gyengülés következett be, ami semmi jót nem vetít előre a negyedik negyedévre vonatkozóan" - foglalta össze a felmérés eredményét Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Rámutatott: a felmérésben kapott adatok alapján a feldolgozóipar termelési értékének egy százalékos negyedéves csökkenését lehet feltételezni, ami erősen fékező hatással lesz a harmadik negyedévi GDP-növekedésre. A megrendelések beérkezése alapján pedig a helyzet további romlására lehet számítani. Mindemellett a kereskedelmi ellentétek éleződése, a világgazdasági növekedés borús kilátásai, geopolitikai kockázatok és a "kemény Brexit" lehetősége miatt az üzleti hangulat is hétéves mélypontra esett a feldolgozóipari vállalatok körében.

Mindemellett az új munkahelyek létesítésének üteme is lassulni kezdett 2013 eleje óta a legnagyobb mértékben. Ami nem csak arra utal, hogy a feldolgozóipar szűkös időkre készül, hanem a foglalkoztatás romlásán keresztül baljós árnyat vetít előre a lakossági kereslet és a szolgáltatóipari teljesítmény alakulására is - fejtette ki az IHS Markit vezető közgazdásza.
https://www.markiteconomics.com/Public/Home/PressRelease/4925e67a1f414e10b68fd6571eb29464?s=1
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!