Héthavi mélypontra süllyedt a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2020.11.12

Héthavi mélypontra süllyedt az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, de lassult a csökkenés üteme, és a további javulást visszafoghatja a koronavírus-járvány tombolása és az új fiskális gazdaságösztönző intézkedések hiánya.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 709 ezer volt a november 7-ével zárult héten, ami 48 ezerrel kevesebb az egy héttel korábban mért 757 ezernél. Elemzők ennél gyengébb adatot, 735 ezres számot vártak.

Jóllehet a kérelmek száma március óta nem volt ilyen alacsony, továbbra is meghaladja a több mint tíz évvel ezelőtti csúcsot. A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági válság idején, amikor 8,7 millió álláshely szűnt meg, 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 33 ezer 250-nel, 755 ezer 250-re süllyedt a múlt héten. Tavaly ilyenkor még 216 ezren állt a mozgóátlag.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma az október 31-ével végződött héten 436 ezerrel, 6 millió 786 ezerre csökkent. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 653 ezerrel, 7 millió 575 ezer 750-re süllyedt. Ez még mindig majdnem négy és félszerese az egy évvel korábbi 1,69 milliós számnak.

Az amerikai gazdaság februárban süllyedt recesszióba. Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke 5,0 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben, a második negyedévben pedig 31,4 százalékkal, majd július-szeptemberben 33,1 százalékkal nőtt, részben a kormányzat több mint 3000 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagjának köszönhetően.

Az újabb gazdaságösztönző intézkedések hiányában és az új koronavírussal megfertőződöttek számának drasztikus emelkedésével a gazdaság növekedése meredeken lassult a negyedik negyedév elején. Októberben a vártnál sokkal kevésbé nőtt a foglalkoztatottság, és az amerikai gazdaság kétharmadát lefedő szolgáltatási ágazat teljesítménye csökkent.

Bár az októberivel együtt május óta közel 12 millió állást sikerült visszaállítani, ez még mindig csak valamivel több mint fele a koronavírus-járvány első két hónapjában felszámolt 22 millió munkahelynek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!