Heti makronaptár - Államháztartási, inflációs és külkereskedelmi adatok is várhatók a jövő héten

Gazdaság, 2019.12.08

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, a legfontosabbak a novemberi infláció, a külkereskedelmi termékforgalom és az építőipar októberi, illetve a mezőgazdaság idei adatai, valamint az államháztartás központi alrendszerének november végi helyzetéről szóló gyorstájékoztató.

Hétfőn közli a Pénzügyminisztérium az államháztartás központi alrendszerének november végi helyzetéről szóló gyorstájékoztatóját. A tárca legutóbbi kimutatása szerint az idén októberben az államháztartás központi alrendszerének hiánya 271,8 milliárd forint volt, az év első tíz hónapját 575,4 milliárd forintos hiánnyal zárta, ami az éves előirányzat 57,6 százaléka.

Szintén hétfőn teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az októberi külkereskedelmi termékforgalom alakulásáról szóló első becslést. Szeptemberben az export euróban kifejezett értéke 11,7 százalékkal, az importé 7,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az év első kilenc hónapjában az export euróban 4,6 százalékkal, az import 5,7 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva, az exporttöbblet 596 millió euróval, 3,888 milliárd euróra csökkent.

Kedden közli a KSH a fogyasztói árak novemberi adatait. Októberben a fogyasztói árak átlagosan 2,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, szeptemberhez viszonyítva pedig átlagosan 0,6 százalékkal emelkedtek az árak. Január-októberben a fogyasztói árak átlagosan 3,3 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

Szerdán publikálja a statisztikai hivatal a mezőgazdaság 2019-es teljesítményéről az első becslést. A mezőgazdasági termelés tavaly 3,1 százalékkal nőtt az első becslés szerint, a növénytermesztés kibocsátása 1,8, az állattenyésztésé 5,7 százalékkal haladta meg az előző évit.

Csütörtökön jelenik meg az ipari termelés októberi alakulásának második becslése. A KSH első becslése szerint az ipari termelés volumene 6,1 százalékkal meghaladta októberben az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,4 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,4 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás. A termelés az év első tíz hónapjában 6,3 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Szintén csütörtökön teszi közzé a KSH a statisztikát a kereskedelmi szálláshelyek októberi forgalmáról. Szeptemberben a vendégéjszakák száma 1,3 százalékkal csökkent, a kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 6,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,4 százalékkal nőtt, a belföldi vendégek által eltöltötteké 4,7 százalékkal csökkent. Január-szeptemberben a vendégéjszakák száma 0,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A külföldi vendégek 0,1 százalékkal több, a belföldi vendégek 0,5 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Az év első kilenc hónapjában a szálláshelyek folyó áron összesen 8,0 százalékkal több árbevételt értek el.

Pénteken közli a statisztikai hivatal az építőipari termelés októberi adatait. Szeptemberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 17,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett, az épületeké 18,7, az egyéb építményeké 17,2 százalékkal. Az év első kilenc hónapjában az építőipari termelés 28,0 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!