Heti makronaptár - GDP, beruházási és ipari adatok is érkeznek a jövő héten

Gazdaság, 2021.02.28

Több statisztikai jelentés várható a jövő héten, köztük  bruttó hazai termék (GDP) 2020. utolsó negyedévének második becslése, a tavaly negyedik negyedéves beruházási adatok, valamint a januári ipari teljesítmény első becslése is.

Hétfőn a tavaly negyedik negyedév beruházási adatait közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 2020 harmadik negyedévében a tárgyidőszaki fejlesztések volumene az előző év azonos időszakitól a nyers adatok szerint 12 százalékkal, az előző negyedévitől - szezonálisan kiigazítva - 2,1 százalékkal maradt el. A beruházások a legtöbb nemzetgazdasági ágban visszaestek, viszont a járványhelyzettel összefüggésben az egészségügyben közel duplájára nőttek. A fejlesztések visszaesését elsősorban a nagyobb létszámú vállalatok okozták, körükben főként a külföldi érdekeltségű vállalkozások és az állami tulajdonú vállalatok mérsékelték a beruházásaikat. 2020 első három negyedévében összességében 8,6 százalékkal csökkent a beruházások volumene az egy évvel korábbi, magas bázishoz képest.

Kedden a KSH a bruttó hazai termék (GDP) 2020. utolsó negyedévének második becslését teszi közzé. Magyarország bruttó hazai terméke 2020. utolsó negyedévében a nyers adatok szerint 3,7, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest - a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint - a gazdaság teljesítménye 1,1 százalékkal nőtt. 2020-ban a GDP volumene 5,1 százalékkal elmaradt az előző évitől.

Szintén kedden jelennek meg a januári ipari termelői árak. 2020 decemberében az ipari termelői árak összességében 6,8 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat. Az áremelkedés ütemét elsősorban a forint euróval szembeni gyengülése befolyásolta. A belföldi értékesítési árak 2,6, az exportértékesítési árak 9,0 százalékkal növekedtek. Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítés árai 1,5, az exportértékesítés árai 0,8 százalékkal emelkedtek, így a termelői árak összességében 1,0 százalékkal nőttek. 2020-ban az ipari termelői árak 4,2 százalékkal magasabbak voltak, mint 2019-ben.

Mindezek mellett a KSH kedden teszi közzé a szolgáltatások külkereskedelmi forgalmának tavaly utolsó negyedéves adatait is. 2020. harmadik negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 33, importja 31 százalékkal csökkent az előző év azonos negyedévéhez képest. Az aktívum 1653 millió euró volt, 908 millió euróval kevesebb a 2019. III. negyedévinél. A koronavírus okozta járvány negatív gazdasági hatásai a szolgáltatás-külkereskedelemben 2020 III. negyedévében némileg mérséklődtek, az előző negyedévhez képest az export 24, az import 3,6 százalékkal bővült.

Csütörtökön publikálja a KSH a januári kiskereskedelmi adatokat. Tavaly decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,2, naptárhatástól megtisztítva 4,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,2 százalékkal mérséklődött a kiskereskedelmi üzletek forgalmának szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene. Decemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,9 százalékkal nőtt, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 11,9 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz képest. 2020-ban a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 0,2 százalékkal volt kisebb az előző évinél.

Emellett csütörtökön jelenik meg a tavaly decemberi külkereskedelmi termékforgalom második becslése is. 2020. decemberben az export euróban számított értéke 12, az importé 9,2 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 211 millió euróval javult. Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi forgalom szintje az exportoldalon 18, az importoldalon 14 százalékkal visszaesett.

Pénteken a januári ipari adatok első becslését teszi közzé a KSH. Tavaly decemberben az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,1 százalékkal emelkedett. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2020 decemberében kettővel több munkanap volt, mint 2019 decemberében. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz képest 2,4 százalékos csökkenés történt. 2020-ban az ipari termelés 6,1 százalékkal csökkent az előző évhez képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!